Ας του πει κάποιος από το Μαξίμου να μην ξαναβγεί στις τηλεοράσεις

από fimotro

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού δημιούργησε πάλι θέμα με τις δηλώσεις του

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην κυβέρνηση και ειδικά στο μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου. Για μια ακόμη φορά, από το πουθενά δημιούργησε εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις δηλώνοντας σήμερα το πρωί δήλωσε ότι το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή της παράνομης Navtex και «έχει μαρκάρει την περιοχή». Είπε δηλαδή τα ακριβώς αντίθετα πράγματα από αυτά που λέει το Μαξίμου και το υπουργείο Άμυνας!

Μόλις οι δηλώσεις του Διακόπουλου έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού φανερά ενοχλημένοι προσπάθησαν να τις μαζέψουν. Είναι «προσωπικές απόψεις» αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και σύμφωνα με πληροφορίες σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ζητήσει από τον κ. Διακόπουλο να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση προκειμένου να αναιρεθεί η εντύπωση και το συμπέρασμα που έχει δημιουργηθεί από τις αρχικές δηλώσεις του συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή μέσω των ερευνών η Τουρκία έχει αμφισβητήσει εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Διακόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί (Open) ερωτηθείς σχετικά, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κάνει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Έχει κάνει έρευνες αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open, ενώ σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, απάντησε:

«Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά με τα ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι» ανέφερε και συνέχισε:

«Όταν εμείς »σηκώσαμε» το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή «σηκώθηκε» λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: «μαρκάρει» την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ».

Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό σεισμογραφικό σέρνει τα καλώδιά του πάνω – κάτω στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκείνοι που έχουν γνώση της μεθοδολογίας με την οποία γίνονται αυτού του είδους οι έρευνες επισημαίνουν ότι αυτό που συμβαίνει ελάχιστη σχέση έχει με την επιστημονική μεθοδολογία και ερευνητική πρακτική.

Ειδικοί αναφέρουν, δε, ότι αν και το Oruc Reis έχει τη δυνατότητα να κάνει σεισμογραφικές έρευνες, ο εξοπλισμός που διαθέτει είναι μάλλον παρωχημένος.

Σύμφωνα με ειδικό που μίλησε προσφάτως στην «Καθημερινή», η παγιωμένη πρακτική των σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων υπαγορεύει τη διεξαγωγή ερευνών δύο διαστάσεων σε ένα πρώτο στάδιο.

Με αυτές γίνεται αναγνωριστικός έλεγχος σε τεράστιες περιοχές και με βάση τα δεδομένα απομονώνονται πιο μικρές ζώνες της τάξης των 200 – 1.200 τ.χλμ, στις οποίες ακολουθεί το δεύτερο στάδιο ερευνών.

Ο τρόπος που κινείται το Oruc Reis δεν παραπέμπει σε μια τέτοια μεθοδολογία και πρακτική και ως εκ τούτου δεν προκύπτει ερευνητικός στόχος εκ μέρους της Αγκυρας, επισημαίνει ο ίδιος.

Αντίθετα, οι εκτιμήσεις είναι ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί το Oruc Reis ως πιόνι σε μια διπλωματική σκακιέρα, προκειμένου να ισχυροποιήσει τις γεωπολιτικές της διεκδικήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα