Αρχές Οκτωβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων

από fimotro

Το όραμά του δεν είναι απλά να συμβάλει στην απελευθέρωσή μας από τα δεσμά του κορωνοϊού, τα οποία είναι πολλά και επώδυνα, “συντονίζοντας το ισχυρότερο όπλο εναντίον του”, αλλά και η τεχνογνωσία από την αναμφισβήτητα εντυπωσιακή οργάνωση του εμβολιασμού να χρησιμοποιηθεί για ένα ακόμη άλμα στο μέλλον.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Συντονιστής Εμβολιαστικού του Σχεδίου “Ελευθερία”, μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία.

Παράλληλα, τονίζει ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.

“Ο απώτερος, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δε θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή” και ο επόμενος στόχος , τονίζει ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι ένα νέο ψηφιοποιημένο σύστημα Υγείας με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. “Η ψηφιοποίηση, αποτελεί βασικό βραχίονα των νέων αλλαγών” και “η Επιχείρηση «Ελευθερία» μας δείχνει το δρόμο για την επόμενη ημέρα”.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλάει στην Έφη Φουσέκη για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, την εντατικοποίηση της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, αλλά και για το σήμερα και το αύριο του τομέα της υγείας. Ολόκληρη η συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ο στόχος για τον εμβολιασμό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε ένα άψογο σύστημα για τον εμβολιασμό. Που το αποδίδετε; Είσαστε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου;

Καταρχήν σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ας δούμε λίγο τους αριθμούς και που είμαστε αυτή τη στιγμή. Περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 11η θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς με μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Σε αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικό να προσθέσουμε και τον αριθμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, ώστε να προσδιορίσουμε πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε στο τείχος ανοσίας.

Ας δούμε ποιος είναι ο απώτερος στόχος. Ο απώτερος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ο αριθμός εκείνος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς γενικευμένα lock-down και χωρίς σημαντικό αριθμό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων από τον ιό. Ο απώτερος, λοιπόν, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δε θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή.

Ο στόχος αυτός δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με επιστημονικά δεδομένα, εάν δηλαδή πρέπει να φτάσουμε το 70%, το 75% ή το 80% εμβολιασμών, και μάλιστα φάνηκε ότι μπορεί να αλλάζει στην πορεία. Για παράδειγμα, λόγω της μετάλλαξης δέλτα οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά. Σύμφωνα με αυτά ο στόχος παραμένει να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς και ευάλωτοι στον ιό. Ναι, είμαι αισιόδοξος θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία.

Επιμείνατε στον εμβολιασμό των άνω των 50 ετών ως δίχτυ ασφαλείας για την διασπορά σε αυτές τις ηλικίες που θεωρούνται πιο ευάλωτες για νόσηση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο ευάλωτες, πιο ευπαθείς στη νόσο, και για αυτό επιμένουμε και αναδεικνύουμε την ανάγκη για τον εμβολιασμό τους. Μέχρι στιγμής στους άνω των 50 ετών έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 80%, δηλαδή 8 στους 10 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν σταματάμε, συνεχίζουμε, έτσι ώστε να εμβολιαστούν και να προστατευτούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας.

Ακούμε από τους ειδικούς επιστήμονες ότι ο Οκτώβριος θα είναι δύσκολος μήνας σε ότι αφορά την πανδημία. Οι πολίτες είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν και ενδεχομένως κάποιοι βαριά. Θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί;

Σε αυτή τη φάση γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά, η καθημερινότητά μας, η κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Να το πούμε ξεκάθαρα, γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lock- down με τις πολύ σοβαρές συνέπειες του. Διανύοντας την τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν είμαστε πλέον απροστάτευτοι απέναντι στον ιό. Έχουμε στα χέρια μας το πιο δυνατό όπλο πρόληψης και προστασίας, το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Εμείς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και με κάθε μας δύναμη προσπαθούμε να πλησιάσουμε κάθε πολίτη ώστε να ενημερωθεί και να εμβολιαστεί, ακόμα και οι πιο διστακτικοί. Μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας υπάρχουν και οι αντιεμβολιαστές που είναι πιο δύσκολο να πειστούν, αλλά και όσοι ακόμα διστάζουν οι οποίοι έχουν αναβάλει τον εμβολιασμό τους για διάφορους λόγους και εδώ στοχεύουμε εμείς ώστε να ενημερωθούν και να αντιληφθούν τα οφέλη που θα αποφέρει ο εμβολιασμός και σε εκείνους και σε όλη την κοινωνία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα