Μόλις το 50% των μελών ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές

Ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή δεν ήταν ικανοποιητική καθώς συμμετείχε μόλις το 50% εγγεγραμμένων μελών, ενώ σε κάποιες οργανώσεις δεν ξεπέρασε το 30%. Οι εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών του κόμματος θέλουν το μέσο όρο να τίθεται πολύ κάτω του 50% αναμένοντας τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία.

Ο κ. Τσίπρας είπε το απόγευμα της Παρασκευής στους Αμπελόκηπους όπου ψήφισε ότι χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα ψήφισαν και πως το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Συνέδριο τομής. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έδωσε αριθμούς γιατί η διαδικασία δεν πήγε καλά.

Από τα πρώτα στοιχεία, σε οργάνωση με 340 μέλη ψήφισαν περίπου 150 ενώ σε άλλη με 240 μόλις 85. Σε τοπική της Ανατολικής Αττικής από τις 13.00 έως τις 15.00 την πόρτα πέρασαν μόλις 2 άτομα «σε αντίθεση με τη συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ που ήταν μαζική» όπως μεταφέρει στο tomanifesto.gr αυτόπτης μάρτυρας.

Όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία, μαζική ήταν η συμμετοχή – τουλάχιστον στην Αττική- των της Ομπρέλας και των 53+ οι οποίοι έχουν με ξεκάθαρο τρόπο ταχθεί κατά των σχεδίων του προέδρου Αλέξη! Από την άλλη οι «προεδρικοί» επιστράτευσαν ακόμα και πούλμαν για να εξασφαλίσουν την συμμετοχή.

Με την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων θα σημάνει η παταγώδης αποτυχία του «ανοίγματος» που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας και η στενή του ομάδα, επενδύοντας με λάθος τρόπο στο isyriza και εγκαταλείποντας την παραδοσιακή προσέγγιση της κοινωνίας

Απογοήτευση

Δεν μπορεί να αποκρύψει ωστόσο ότι η τριήμερη διαδικασία ήταν ένα crash test για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα crash test διπλό, για τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει ως αξιωματική αντιπολίτευση στις εξελίξεις και να διαμορφώνει την ατζέντα σε μία δύσκολη συγκυρία, ίσως την πλέον δύσκολη πριν από τις εκλογές.

Τις τελευταίες ημέρες, όλος ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ «παλεύει» για να επιβάλει δύο ψέματα. Πρώτον, πέραν του ότι στη Ν.Δ. επικρατεί ηττοπάθεια κ.λπ., ότι με τη φράση της στο Συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» «στόχος είναι η σταθερότητα και όχι η αυτοδυναμία» η Ν.Δ. προτείνει στους πολίτες μετεκλογική συνεργασία Ν.Δ – Ελληνικής Λύσης για τη συγκρότηση κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογική συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ.

Αλχημείες

Δεύτερον, ότι οι πολίτες απαντούν στις δημοσκοπήσεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ακρίβεια. Εφτασαν οι «αντικειμενικοί» αναλυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκρίνουν τις απαντήσεις σε δύο διαφορετικά ερωτήματα στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB για να βασίσουν το «συμπέρασμα». Και έτσι λοιπόν, συνδέοντας αυθαίρετα την απάντηση ότι αποτελεσματικά κρίνει τα ως τώρα μέτρα το 19,1% των πολιτών σε συνδυασμό ότι μόλις το 27,8% απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ «προηγείται» κατά 8,7% της Ν.Δ. στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το παραπάνω βρίσκεται από χθες σε όλα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως συμπέρασμα που έχουν βγάλει στην Κουμουνδούρου. Το οποίο αποκρύπτει την πραγματικότητα ότι το 64,9% των ερωτηθέντων, περισσότεροι από δύο στους τρεις Ελληνες δηλαδή, απαντοά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε χειρότερα από τη .Δ. απέναντι στην ακρίβεια.

Fake πολιτικό κλίμα

Στο δρόμο προς το Συνέδριο και την εκλογή του κ. Τσίπρα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όσα και να είναι αυτά, τέτοιες… λαθροχειρίες της γνώμης των πολιτών με στόχο τη διαμόρφωση ενός fake πολιτικού κλίματος θα υπάρξουν πολλές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου έχει επιλέξει αυτό το δρόμο ώστε αφενός να… κρύβει την αδυναμία της να κινητοποιήσει έστω και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα όσα λέει και κάνει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: αποκαλυπτική επ’ αυτού η συνέντευξη του Ηλία Νικολακόπουλου στην «Εποχή») και αφετέρου να κρύβει τον εσωκομματικό πολυκερματισμό για τα δύο βασικά διλήμματα που ταλανίζουν το κόμμα.

Πρώτον, η ψηφοφορία στο Συνέδριο για την απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, ώστε ο κ. Τσίπρας να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ έναντι των οργάνων και των εσωκομματικών του αντιπάλων, αλλά και να εκλεγούν στα όργανα οι δικές του επιλογές, ώστε να αποκτήσει ασφαλείς πλειοψηφίες και να μην έχει την υποχρέωση του διαλόγου και της σύνθεσης των απόψεων για να αποφασίζει.

Δεύτερον, η ψηφοφορία για την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα και τους προεδρικούς να επιχειρούν να επιβάλουν τη στροφή προς το Κέντρο και τη μεταφορά της έννοιας της Αριστεράς εκτός κάδρου, ώστε να επικρατήσει του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα