Από σήμερα η επιλογή δικηγόρου ή λογιστή

από fimotro

Τι αλλάζει με τις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ

Από σήμερα, 15 Νοεμβρίου, μπορούν οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, να επιλέγουν τον πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή, ο οποίος θα «τρέξει» τον συνταξιοδοτικό τους φάκελο μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Στην πλατφόρμα, θα εμφανίζονται εκείνοι οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι (δηλαδή έχουν αναλάβει λιγότερες από πέντε υποθέσεις). Ο ασφαλισμένος, αφού επιλέξει αυτόν που επιθυμεί, τότε, ορίζει ημερομηνία και ώρα του ραντεβού. Ακολούθως θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Απευθείας μόλις υπάρξει ανάθεση, ο ΕΦΚΑ λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ επί της βεβαίωσης ή του σχεδίου απόφασης που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας και υποβάλλει ο ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης. Ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στην υποβληθείσα βεβαίωση ή το υποβληθέν σχέδιο απόφασης και στο αντικείμενο της ανάθεσης. Εάν οι υποβληθείσες βεβαιώσεις ή σχέδια αντιστοιχούν στην ανάθεση, ο e-ΕΦΚΑ προχωράει στην καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης με ισόποση πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση οι πιστοποιημένοι δικηγόροι-λογιστές θα μπορούν να αναλάβουν τις πιο εύκολες συνταξιοδοτικές υποθέσεις, καθώς τις σύνθετες καλούνται να τις διαχειριστούν οι μόνιμοι υπάλληλοι του ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστοποιημένοι μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Παράλληλα, οι ιδιώτες δεν θα εμπλακούν σε υποθέσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, καθώς και συντάξεις εξωτερικού, ενώ εκτός του πεδίου δράσης των ιδιωτών θα βρίσκονται και οι συντάξεις ΔΕΚΟ, Τραπεζών και συγχωνευθέντων ταμείων.

Οι αμοιβές τους καθορίστηκαν πρόσφατα με κοινή υπουργική απόφαση, ανάλογα με την αποστολή που θα τους αναθέσει ο ασφαλισμένος και είναι:

  1. Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: (αα) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, (αβ) 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.
  2. Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία – υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  3. Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.
  4. Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο.
  5. E) Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης: 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί μόλις 179 δικηγόροι-λογιστές, ενώ την περασμένη Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ξεκίνησε και ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης-πιστοποίησης των επόμενων στη σειρά προτεραιότητας 1.200 λογιστών και δικηγόρων. Στόχος του ΕΦΚΑ είναι να αυξηθεί ο αριθμός των πιστοποιημένων δικηγόρων ώστε από το νέο έτος να εκδίδονται σε μηνιαία βάση τουλάχιστον 7.000 συντάξεις τον μήνα. Προς αυτή την κατεύθυνση οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί, ενώ την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τόσο εκείνων του 2ου κύκλου όσο και εκείνων του 1ου κύκλου που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα