Από Οκτώβριο τέλος οι γονικές παροχές

από fimotro

Χρηστικά παραδείγματα με συγκεκριμένες περιπτώσεις

Αλλαγές έρχονται από τον Οκτώβριο σε γονικές παροχές και δωρεές για περιουσία μέχρι 800.000 ευρώ ανά γονέα όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος την περασμένη Δευτέρα διευκρινίζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Παραδείγματα:
Για μεταβίβαση ενός διαμερίσματος από τον πατέρα στην κόρη, αξίας 300.001 ευρώ, έπρεπε να πληρωθεί φόρος γονικής παροχής ύψους 15.000 ευρώ. Πλέον η συγκεκριμένη γονική δωρεά θα είναι αφορολόγητη.

Για μεταβίβαση μέσω γονικής παροχής περιουσίας συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 16.500 ευρώ. Στο εξής ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Για δωρεά 800.000 ευρώ από γονέα σε παιδί έχει σήμερα αυτοτελή φορολόγηση 10%, δηλαδή 80.000 ευρώ, ενώ στο εξής θα είναι μηδενικός ο φόρος.

Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1/10/2021 ενώ από 1/1/2022 αλλάζουν και οι αντικειμενικές αξίες οπότε το τρίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι πολλοί θα τρέξουν στους συμβολαιογράφους για να κάνουν τις μεταβιβάσεις με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα