Ανοίγει η ρύθμιση για χρέη της πανδημίας

από fimotro

Η ακριβής ημερομηνία για την λειτουργία της πλατφόρμας

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η myAADE, για τη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε έως 36 άτοκες ή σε έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η πλατφόρμα αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Την ίδια στιγμή, μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, έχουν προθεσμία να επανενταχθούν στις γενναίες ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ταμεία όσοι τις έχασαν το διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως το τέλος Ιουλίου του 2021. Το υπουργείο Οικονομικών έχει «ενισχύσει», επίσης τις πάγιες ρυθμίσεις σε 24 έως 48 δόσεις ενώ σε ισχύ βρίσκεται και η ρύθμιση που προβλέπει την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 240 δόσεις. Ολες οι ρυθμίσεις στόχο έχουν να δώσουν μια σημαντική ανάσα σε περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ύψους 109 δισ. ευρώ, ο» οποίες το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 αυξήθηκαν κατά 3,17 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση

Από αυτή την εβδομάδα όσοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στο myAADE και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε σε έως 36 άτοκες δόσεις είτε σε έως 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει μια οφειλή 6.000 ευρώ σε 72 δόσεις θα πληρώνει κάθε μήνα 89,80 ευρώ, με την επιβάρυνση από τόκους να ανέρχεται στα 467 ευρώ, ενώ, αντίστοιχα, για μια οφειλή 15.000 ευρώ οι τόκοι φτάνουν τα 1.168 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα θα μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία, για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως το τέλος του έτους και οι οποίες βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1 η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία, δηλαδή όσοι εντάχθηκαν στα προγράμματα των αναστολών εργασίας στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όσοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια, αλλά και όσοι εγράφησαν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορεί να ενταχθεί ο νέος φόρος εισοδήματος που αφορά το 2020. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης έχει οριστεί στα 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως1000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο. Η ρύθμιση χάνεται εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης της ρύθμισης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπαγωγή στη ρύθμιση χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Τι αφορά

Πρόκειται για οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος του 2019, με εξαίρεση αυτόν που αφορά το οικονομικό έτος 2020, ειδική εισφορά αλληλεγγύης τέλος επιτηδεύματος φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογικού έτους 2019, δόσειςτου ΕΝΦΙΑ του 2020 που έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες μέχρι σήμερα, έκτακτες φορολογικές οφειλές από φόρους κληρονομιάς δωρεάς γονικής παροχής μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα οδικών, πολεοδομικών και λοιπών παραβάσεων κ.ά. που βεβαιώθηκαν εντός της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιου-λίου 2021. Σημειώνεται επίσης ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές που αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και δόσεις ρυθμίσεων που έγιναν βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού.

100-120 δόσεις

Τέσσερις ημέρες προθεσμία για να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων θα έχουν όσοι τις απώλεσαν το διάστημα από 1 η Μαρτίου του 2020 έως το τέλος Ιουλίου του 2021 λόγω της πανδημίας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, με τους ενδιαφερομένους να μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις. Οι οφειλέτες, για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων, θα πρέπει να καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιωσάσης ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν μισθωτοί και επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας. Δηλαδή, εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση, είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19». Επίσης δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1 η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

Με την υποβολή της αίτησης επανένταξης του οφειλέτη στις παλιές ρυθμίσεις θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι δόσεις των ρυθμίσεων που χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

Οι μεγάλες παγίδες

Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή αν δεν εξοφλεί ή δεν ρυθμίζει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους. Αντίστοιχα, η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

Σε μόνιμη ισχύ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόνιμη ισχύ είναι η ρύθμιση εξυγίανσης μέσω της οποίας οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 240 δόσεις αη’ όπου και εάν προέρχονται. Ηδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πάνω από 30.000 οφειλέτες. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 240 δόσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τουλάχιστον δύο πιστωτές για παράδειγμα σε εφορία και ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι περίμεναν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για να εντάξουν και αυτές τις οφειλές στη ρύθμιση εξυγίανσης των 240 δόσεων.

Τρέχουσες υποχρεώσεις

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η Τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος ενώ, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, μπορεί να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ ή μέρος αυτού, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου ακινήτων έως το τέλος Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις δηλαδή ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 24 δόσεις ενώ οι οφειλές στον ΕΦΚΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 12 μηνιαίες δόσεις απ’ όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Πηγή: Realnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα