Ανησυχία για νέα έξαρση κορονοϊού – Τι δείχνουν τα στοιχεία

από fimotro

Γιατί οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για το φθινόπωρο

Αύξηση κατά 20,7% παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα την εβδομάδα που πέρασε, χτυπώντας «καμπανάκι» για πιθανή νέα έξαρση νωρίτερα σε σχέση με ό,τι αναμένεται, δηλαδή το φθινόπωρο. Οι παραλλαγές «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5» ευθύνονται για επιδημικές εξάρσεις στην Ευρώπη και όπως φαίνεται… κερδίζουν έδαφος και στη χώρα μας και διασπείρονται ταχέως.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου στην Ελλάδα καταγράφηκαν 33.470 κρούσματα (συμπεριλαμβανομένων των επαναλοιμώξεων). Την εβδομάδα από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού ανήλθε σε 27.724. Πρόκειται, συνεπώς, για μια αύξηση μεγαλύτερη του 20%.

Νέες εισαγωγές

Παράλληλα, ενώ πλέον τα νοσοκομεία έχουν αποφορτιστεί από ασθενείς με κορονοϊό – υπολογίζονται σε έναν στους πέντε ασθενείς- και οι σκληροί δείκτες έχουν «πέσει» ιδιαίτερα χαμηλά, παρατηρείται μια μικρή αυξητική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα (+13% το Σάββατο συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα). Επιπλέον, οι ειδικοί διαπιστώνουν ένα ουδέτερο ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ανοδική τάση της πανδημίας.

Πίσω από αυτήν πιθανόν βρίσκονται οι υποπαραλλαγές «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5» του κορονοϊού που έχουν προκαλέσει αναζωπύρωση της πανδημίας στην Πορτογαλία, ενώ «ενοχοποιούνται» και για ήπια αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία. Την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που ο ΕΟΔΥ αναφέρει στην επιδημιολογική του έκθεση τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης κρουσμάτων για μεταλλάξεις, τα κρούσματα των «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5» ανέβηκαν στα 55 (31 της ΒΑ.4 και 24 της ΒΑ.5) και εντοπίζονται κατά βάση στην Αττική και την Κρήτη.

Υπό έλεγχο

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε (ΕΡΤ) ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων είναι υπό παρακολούθηση, αλλά προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Υπάρχει μια αυξητική τάση αυτή την εβδομάδα, η πρώτη μετά τόσο καιρό, αλλά δεν θεωρώ ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον 20 χώρες στην Ευρώπη έδειξαν αυξητική τάση την περασμένη εβδομάδα». Πιο σίγουρα δεδομένα, σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα υπάρχουν προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα