Άκυρη η απόφαση που καθόριζε ενιαίο τύπο στις στολές των Security

από fimotro

Δεκτή έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την προσφυγή που είχαν καταθέσει ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας καθώς και η Ελληνική Ομοσπονδία Ασφαλείας με θέμα τον ενιαίο τύπο στις στολές των Security.

Ειδικότερα, με τις προσφυγές τους ΣτΕ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και η Ομοσπονδία Ασφάλειας ζητούσαν να ακυρωθεί η από 18.9.2017 κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας με την οποία καθορίζονταν ενιαίος τύπος στολής του προσωπικού των εταιρειών security.

Το ΣτΕ δέχθηκε την προσφυγή και ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση (του προηγούμενου έτους), κρίνοντας την αντισυνταγματική και παράνομη.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ ναι μεν το Σύνταγμα παρέχει στην Πολιτεία -δια μέσου των αρμοδίων υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας- τη δυνατότητα να καθορίζει την ενιαίου τύπου στολή του προσωπικού των Security εταιρειών, αλλά όχι μέχρι σημείου να μην αφήνει στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας καμία δυνατότητα να διαμορφώνουν οι ίδιες τα ιδιαίτερα ενδυματολογικά χαρακτηριστικά και τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής των στολών του προσωπικού τους (σύμβολα, αποχρώσεις στολών, κ.α).

Κατά το ΣτΕ, μάλιστα, η ασφυκτική τυποποίηση της ενιαίας μορφής των στολών για όλες τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας θα παραβίαζε την αρχή της αναλογικότητας καθώς «θα περιόριζε υπέρμετρα την συνταγματικώς προστατευόμενη ελευθερία της επιχειρηματικής δράσης υπό όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, ουσιώδες χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι η ελευθερία των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν διακριτικά γνωρίσματα, ως μέσο εξατομίκευσής τους στην οικία αγορά και προσδιορισμού της επιχειρηματικής προέλευσης των προϊόντων ή υπηρεσιών τους προκειμένου αυτά να διακρίνονται, στην αντίληψη του συναλλακτικού κοινού, από παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες άλλων επιχειρήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα