Ακίνητα: 4.000 πλειστηριασμοί κατά τη διάρκεια του Μαΐου

από fimotro

Γιατί παρατηρείται επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας

Πλειστηριασμοί για πάνω από 4.000 ακίνητα πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Μαΐου, ενώ συνολικά έχουν δρομολογηθεί 9.455 πλειστηριασμοί το προσεχές διάστημα. Όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία, παρατηρείται μια σημαντική επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας, με επισπεύδοντες τόσο τις τράπεζες, όσο και τις εταιρείες διαχείρισης τραπεζικών χαρτοφυλακίων (servicers), που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση τα στοιχεία του iMEdD Lab, από το 2018 μέχρι και το τέλος Απριλίου έχουν ολοκληρωθεί 49.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο αριθμός αυτός αφορά πλειστηριασμούς στους οποίους προέκυψε αποτέλεσμα, δηλαδή υπήρξε αγοραστής. Υπολογίζεται ότι το 83,9% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,4% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.

Όπως προκύπτει, μέχρι σήμερα, έχουν εκπλειστηριαστεί 37.561 κατοικίες (36,7% του συνόλου), ενώ η δεύτερη πιο συχνή κατηγορία ακινήτου που οδεύει προς πλειστηριασμό είναι τα αγροτεμάχια, που ανέρχονται σε 12.061 ή 11,8% του συνόλου. Ακολουθούν τα οικόπεδα με κτίσμα, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τα 10.719 ή 10,5% του συνόλου, ενώ έχουν γίνει και πλειστηριασμοί για 8.737 αποθήκες, ή το 8,5% του συνόλου. Οι πλειστηριασμοί εμπορικών καταστημάτων ανέρχονται σε 7.480 (7,3%), ενώ 8.655 πλειστηριασμοί (8,5%), αφορούσαν θέσεις στάθμευσης. Οι πλειστηριασμοί οικοπέδων ανέρχονται σε 5.985 ή 5,9% και γραφείων σε 3.160 ή 3,1% του συνόλου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα, η πλειοψηφία των πλειστηριασμών δεν παράγει αποτέλεσμα, καθώς δεν κατατίθενται προσφορές. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 2021, πάνω από 7.700 πλειστηριασμοί κηρύχθηκαν άγονοι, έναντι 2.700 για τους οποίους υπήρξε πλειοδότης και ολοκληρώθηκε η συναλλαγή. Ως εκ τούτου, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής, οι προσδοκίες των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων για επιτάχυνση της πώλησης ακινήτων μέσω του εργαλείου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι προς το τέλος του 2021, ψηφίστηκε μια σειρά αλλαγών στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μεταξύ αυτών, συμπεριλήφθηκαν σημαντικές ρυθμίσεις, όπως η αυτόματη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς του ακινήτου κατά 20%, μετά από δύο άγονους πλειστηριασμούς και κατά επιπλέον 15% εφόσον δεν προκύψει αγοραστικό ενδιαφέρον ούτε μετά την αρχική μείωση. Μέχρι πρότινος, για να γίνει μείωση της τιμής απαιτούνταν δικαστική απόφαση, κάτι που αύξανε σημαντικά και τον χρόνο για να ολοκληρωθεί ένας πλειστηριασμός. Επίσης, με την αυτόματη μείωση της τιμής, επιχειρείται να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία και κυρίως να μειωθεί ο αριθμός των άγονων πλειστηριασμών.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή αφορά στην παροχή της δυνατότητας απόκτησης ενός ακινήτου από πολλούς διαφορετικούς αγοραστές. Έτσι, θα καταστεί ευκολότερη η πώληση ακινήτων μεγάλης αξίας, ιδίως αν υπολογιστεί ότι για να συμμετάσχει κανείς σε έναν πλειστηριασμό, καλείται να καταθέσει εγγυητική αξία ίση με το 25% της τιμής της πρώτης προσφοράς.

Το στοιχείο αυτό, δηλαδή η κατάθεση εγγυητικής, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την αύξηση του ποσοστού των πλειστηριασμών που ολοκληρώνονται με επιτυχία. Επίσης, πρόβλημα συνιστά και η αδυναμία των ενδιαφερομένων να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία για τα προς πώληση ακίνητα, είτε μέσω επιτόπιων αυτοψιών, αλλά και ως προς τυχόν πολεοδομικές εκκρεμότητες ή άλλα βάρη, που ενδέχεται να συνοδεύουν τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα