26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Άγρια επίθεση Σαμαρά στον Παυλόπουλο

από fimotro

Με μια σκληρή δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν επιτίθεται μόνο στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τα Σκόπια αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

«Δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία. Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός.Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του Ελληνικού λαού.Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική»…
Ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια».

Τώρα δεν έδωσαν μόνο το όνομα. Έδωσαν και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια! Φαλκιδεύοντας την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς. Δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον.

Και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του Ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους!».

Παραδώσαμε όνομα, γλώσσα και εθνικότητα… έναντι υποσχέσεων

Λύσαμε το Σκοπιανό, παραδίδοντας γλώσσα, όνομα και εθνότητα με την υπόσχεση ότι η γειτονική χώρα θα άρει τις αλυτρωτικές της διατάξεις στο Σύνταγμά της.

Τα πρώτα στοιχεία της συμφωνίας Τσίπρα και Ζάεφ δείχνουν ότι η γειτονική χώρα «κερδίζει» το κλειδί για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ, κάτι που φάνηκε και από τις ενθουσιώδεις δηλώσεις τόσο του προέδρου της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ όσο και του γραμματέα της Συμμαχίας Γιαν Στόλτενμπεργκ.

Πάντως, είναι πολλές οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας που μπορεί να κρύβουν άγνωστες έως τώρα οικονομικές και εθνικές πτυχές.

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις και τις διαρροές, καθώς δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο, η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

Το νέο όνομα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (North Macedonia) και θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja». Σύμφωνα με το Μαξίμου, η ονομασία θα είναι για κάθε χρήση (erga omnes), ενώ οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση.

Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει σαφές πώς θα διασφαλιστεί μέσω της συμφωνίας.

Η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της σύμβασης τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» και στους δύο οργανισμούς θα γίνει μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά.

Ωστόσο δεν είναι σαφές πώς θα μπορεί το ΝΑΤΟ να αποσύρει την αίτηση ένταξης, ιδίως όταν οι ΗΠΑ επιδιώκουν διακαώς την ένταξη των γειτόνων στη Συμμαχία.

Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Δηλαδή «Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος θα αντικαταστήσει το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα και το οποίο όμως δεν αναγνωριζόταν από την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, η συμφωνία προβλέπει ότι θα είναι η Macedonian (Μακεδονική), ενώ, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα υπάρχει η σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά».

Στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας.

Το νέο όνομα θα εγγραφεί στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση, ενώ οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως «Βόρεια Μακεδονία».

Επίσης, αναφέρεται ότι προγραμματίζεται η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το Σύνταγμα της γείτονος με αντικατάσταση των σχετικών διατάξεων κατά το πρότυπο των όσων αναφέρει το ελληνικό Σύνταγμα για τους Ελληνες της διασποράς.

Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι έως και 5 χρόνων για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα («Βόρεια Μακεδονία» αντί για «Μακεδονία») και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδεθεί με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας».

Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες, ένα ζήτημα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος που χρησιμοποιούν τον όρο της Μακεδονίας στα προϊόντα τους.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων οργάνων, καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο της «Βόρειας Μακεδονίας», με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού της «Μακεδονίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα