Αυξήθηκαν 11 δισ. οι καταθέσεις στην πανδημία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News

Εντυπωσιακή αύξηση λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης και της μη πληρωμής φόρων

Συνεχίζεται το 2021 η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών, η οποία από την αρχή της πανδημίας (Μάρτιος 2020) έως και τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη στο euro2day,gr, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή Τράπεζα της Ελλάδος), τον Ιανουάριο του 2021 η αύξηση των καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 700 εκατ. ευρώ, παρά τις αυξημένες τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν κατά το συγκεκριμένο μήνα (όπως και κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020) για την απόκτηση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Επιπλέον, λόγω των οριακών πλέον επιτοκίων (κάτω του 0,1%), συνεχίστηκε και μέσα στο Ιανουάριο η μείωση των προθεσμιακών τοποθετήσεων, με αποτέλεσμα να αποτελούν μόλις το 29% των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών (για το υπόλοιπο 71% οι τράπεζες ουσιαστικά δεν καταβάλλουν τόκους).

Όπως πολλές φορές έχει επισημάνει το Euro2day.gr, η ανοδική πορεία των καταθέσεων αποδίδεται σε πολλούς λόγους, όπως τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης (π.χ. αναβολή υποχρεώσεων προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες), αλλά και ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Η μεγάλη αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θεωρείται από πολλούς ως επιχείρημα αισιοδοξίας για την πορεία της εγχώριας κατανάλωσης αμέσως μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, πολλά είναι τα νοικοκυριά που έχουν πλέον αυξημένες καταθέσεις και παράλληλα έχουν αναβάλλει πολλές από τις αγορές που σχεδίαζαν να κάνουν το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Επιπρόσθετα, στην κατανάλωση και σε διακοπές αναμένεται να οδηγήσει πολλά νοικοκυριά η ψυχολογική πίεση που έχουν δεχτεί όλο αυτό το διάστημα του εγκλεισμού.

Να σημειωθεί πως η μεγάλη αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν αποτελεί μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο, παράγοντας που ελπίζεται να επηρεάζει θετικά την πορεία του φετινού εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα, από τη στιγμή που αποκατασταθούν -ή έστω ομαλοποιηθούν σημαντικά- τα πράγματα στο υγειονομικό μέτωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα