Αυξήσεις ρεύματος: Τι θα κάνουν οι ιδιωτικοί πάροχοι για τη συγκράτηση των τιμών

από fimotro

Με δεδομένο ότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη από το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών φυσικού αερίου και ρύπων (CO2), η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα που θα μειώσουν δραματικά τα επιπλέον ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές στους επόμενους λογαριασμούς. Την ίδια ώρα, οι εταιρίες ενέργειας φαίνεται πως θα βάλουν… πλάτη -παρά τη δυσαρέσκειά τους- προκειμένου η κατάσταση να εξομαλυνθεί.

Το τελευταίο διάστημα, η προσοχή έχει στραφεί στις ευρωπαϊκές αγορές και αυτό γιατί η όποια άνοδος των τιμών αναπόφευκτα επηρεάζει και τη χώρα. Ηδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα, μέσω των οποίων θα απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ μάλιστα θα έχουν ισχύ από τα επόμενα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «παράτασης» των επιδοτήσεων και μετά τον Δεκέμβριο, αν κριθεί απαραίτητο από το ράλι των τιμών στην Ε.Ε.

Με αφορμή τα όλα όσα διαδραματίζονται, οι εταιρίες ενέργειας εμφανίζονται δυσαρεστημένες από τις εξελίξεις. Ενα από τα θέματα που έθεσαν επί τάπητος κατά τη συνάντησή τους με την ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την έκπτωση 30% που έχει ήδη ανακοινώσει η ΔΕΗ, «πείθουν» τους καταναλωτές να επιστρέψουν στη Δημόσια Επιχείρηση αν οι ιδιώτες δεν φέρουν αντίστοιχα εκπτωτικά πακέτα.

Κίτρινη… κάρτα

Πάντως, πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία 24ωρα και για τα «λάθη» των τελευταίων ετών, τα οποία αν είχαν αποφευχθεί ενδεχομένως η χώρα να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη σε αυτή τη φάση. Ειδικότερα, πληθαίνουν οι θέσεις και δηλώσεις υπέρ της ανάγκης για άμεση υλοποίηση επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας στη χώρα, τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο.

Οπως εξηγούν πηγές της αγοράς στον Ελεύθερο Τύπο, «για να γίνει κατανοητό το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα της αποθήκευσης, αρκεί να αναφέρουμε τα ποσοτικά αποτελέσματα πρόσφατης (Νοέμβριος 2020) μελέτης του ΕΜΠ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα αυτά, η λειτουργία ενός αντλησιοταμιευτικού σταθμού μεγάλης κλίμακας οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση σταθερού και μεταβλητού (λειτουργικού) κόστους για το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα της τάξης των €174.000/MW/έτος, ή προκειμένου π.χ. για τον αντλησιοταμιευτικό σταθμό της Αμφιλοχίας (680 MW), σε μια ετήσια εξοικονόμηση 118 εκατ. €/έτος. Το ποσό αυτό θα μπορούσε, κάθε χρόνο, να χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των νοικοκυριών που πλήττονται από τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, στον τομέα του φυσικού αερίου, εάν για παράδειγμα είχε ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, θα είχαμε σήμερα ένα σημαντικό όπλο έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του αερίου. «Με δυνατότητες για διοχέτευση περίπου 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε δύο φάσεις το χρόνο, με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσαμε να καλύπτουμε περί το 20% της ζήτησης σε ετήσια βάση, σε περιόδους που οι διεθνείς τιμές του αερίου απογειώνονται. Από τα απολογιστικά στοιχεία του 2020, δηλαδή ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου 5,5 δισ. Nm3 (63 εκατ. θερμικές MWh) και μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής του για το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2020 ίση περίπου με 6€/MWh (έναντι τιμής καλοκαιριού 2021 πάνω από 25€/MWh), μια συντηρητική εκτίμηση της εξοικονόμησης που θα μπορούσε να προκύψει, τόσο για τη χώρα (σε σκληρό συνάλλαγμα) όσο και για τους τελικούς καταναλωτές αερίου, θα ήταν: 63 εκατ. MWh x 20% x (ελάχιστη διαφορά τιμής 10€/MWh), δηλ. περίπου 120 εκατ. €/έτος», προσθέτουν.

Προκαταβολικά τα κονδύλια της επιδότησης

Να βάλουν… πλάτη και οι ιδιώτες πάροχοι στην απορρόφηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, στην τηλεδιάσκεψη με τους προμηθευτές.

Ο υπουργός, αφού παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης, ζήτησε να υπάρξουν αντίστοιχες πολιτικές και πακέτα και από τους ιδιώτες, αφενός για μπορέσουν να στηριχθούν οι καταναλωτές και αφετέρου, για να έχουν να επιλέξουν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», οι περισσότεροι παίκτες της ενεργειακής αγοράς μάλλον είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις δράσεις της κυβέρνησης φέρνοντας αντίστοιχα εκπτωτικά πακέτα, ωστόσο διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός τόσο για τον τρόπο που έγιναν οι ανακοινώσεις όσο και για το πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες η κατάσταση στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι του κλάδου επισήμαναν ότι το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ, όπως εξελίσσεται πλέον το ενεργειακό κόστος, δεν επαρκεί για να καλύψει την αγορά.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισαν τα ελάχιστα περιθώρια κέρδους που διαθέτουν, ειδικά όσοι δεν έχουν μονάδες παραγωγής ρεύματος, οι οποίοι επισήμαναν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης του κόστους και στους υπόλοιπους κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας, όπως στην παραγωγή, στα δίκτυα, στην αγορά εξισορρόπησης κ.λπ.

Πληρωμές…

Επί τάπητος τέθηκε ακόμη το ζήτημα για το πότε θα αποδίδονται στους προμηθευτές τα κονδύλια που αντιστοιχούν στην επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα, αναλογικά με το μερίδιο καθενός, θα αποδίδονται προκαταβολικά ώστε να μη δημιουργηθεί θέμα ρευστότητας στους προμηθευτές.

Με τη σειρά της, η ηγεσία της ΡΑΕ σημείωσε την ανάγκη οι προμηθευτές να συμβάλουν προκειμένου να υπάρξουν ξεκάθαρες και ευκρινείς χρεώσεις στους λογαριασμούς, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι ακριβώς πληρώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα