Αυξάνουν σε 13 τα μέλη Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Την αύξηση του αριθμού των Μελών Διοικητικού Συμβουλίου από έντεκα σε δεκατρία εισηγείται η διοίκηση της ΕΤΕ στην Γενική Συνέλευση της 31 Ιουλίου. Με τις προτάσεις αυτές δε φαίνεται προς ώρας να λήγει η κόντρα μεταξύ της τράπεζας και του ΤΧΣ, που είναι βασικός μέτοχος αναφορικά με τις αλλαγές στην διοίκηση.

Σύμφωνα με τα σχέδια αποφάσεων προβλέπεται:

* Η Εκλογή του Καθηγητού Γκίκα Χαρδούβελη ως νέο Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

* Εκλογή του Αβραάμ Γούναρη ως νέο Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Εχει διατελέσει σε σημαντικό αριθμό ανώτατων θέσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, έχει εκτεταμένη διοικητική εμπειρία, κυρίως όσον αφορά σε θέματα αναδιάρθρωσης και διαχείρισης αλλαγής και θεωρείται εμπειρογνώμονας σε θέματα διαχείρισης πολλαπλών ενδιαφερομένων μερών. Ο κος Γούναρης κατέχει τη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου FF, όπου πρόσφατα διορίστηκε για να ηγηθεί της προσπάθειας αναδιάρθρωσης. Ο κος Γούναρης είναι επίσης εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ECUSA. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο κος Γούναρης κατείχε τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος καθώς και τη θέση μέλους του Δ.Σ. των Ευρωσυμβούλων.

* Εκλογή τεσσάρων νέων μελών στο Δ.Σ. με αντικατάσταση τεσσάρων παραιτηθέντων:

* Εκλογή Αικατερίνης Μπερίτση (σ.σ. προωθείται για αντιπρόεδρος) ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους Δ.Σ. Η κα Μπερίτση φέρει σημαντική εμπειρία στον Ελληνικό τραπεζικό τομέα, την οποία έχει αποκτήσει έχοντας διατελέσει σε ανώτατες θέσεις σε μεγάλες συστημικές τράπεζες. Επιπρόσθετα, η κα Μπερίτση είναι ειδική σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, σε συνέχεια των θέσεων που κατείχε σε Δ.Σ. τεσσάρων Ελληνικών τραπεζών (τρεις εκ των οποίων συστημικές), όπου είχε ηγετικό ρόλο στην εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών και στην αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων εσωτερικού ελέγχου. Επιπρόσθετα, έχει διατελέσει μέλος όλων των καταστατικών επιτροπών δύο συστημικών τραπεζών – της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank – από το 2012.

Η κα Μπερίτση θα ήταν η πλέον κατάλληλη για την ανάληψη ρόλου Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, με ειδικό καθήκον την εισαγωγή προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές. Κατά το πρόσφατο παρελθόν η κα Μπερίτση διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και όλων των καταστατικών επιτροπών της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Νέας Proton Bank και της Proton Bank A.E., καθώς επίσης και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Credit Agricole/Εμπορική Τράπεζα. H κα Μπερίτση επίσης υπηρετεί ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της ΕΥΔΑΠ, της μεγαλύτερης Ελληνικής εταιρείας παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

* Εκλογή του Wietze Reehoorn ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους Δ.Σ. Ο κος Reehoorn είναι έμπειρο ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, έχοντας διατελέσει σε σειρά ανώτατων διευθυντικών θέσεων σε διεθνή τράπεζα με ηγετική θέση στην αγορά. Η εμπειρία του κου Reehoorn σε θέματα Στρατηγικής και Διαχείρισης Κινδύνων, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το Δ.Σ. σε αυτούς τους τομείς καίριας σημασίας. Ο κος Reehoorn κατέχει θέσεις μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου και Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου του Rijksuniversiteit Groningen, Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Stichting Topsport Community, μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του Frans Hals Museum, μέλους Δ.Σ. του ABE Bonnema Stichting, μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του Stichting Amsterdam Institute of Finance και μέλους/Συμβούλου του Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetencchappen. Προηγουμένως, ο κος Reehoorn κατείχε, μεταξύ άλλων, τη θέση του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του IFN Group.

* Εκλογή της Elena Ana Cernat ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους Δ.Σ. Η κα Cernat είναι ιδιαίτερα έμπειρη τραπεζικός, έχοντας διατελέσει κατά τη διάρκεια της καριέρας της σε σειρά ανώτατων εκτελεστικών και μη εκτελεστικών θέσεων, με έμφαση σε θέματα ανάπτυξης επιχειρήσεων και καινοτομίας. Η σημαντική εμπειρία της στη λιανική τραπεζική, την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, τις στρατηγικές ψηφιακών και πολυκαναλικών μέσων, θα συμβάλει σημαντικά στη ενίσχυση του Δ.Σ. σε τομείς καίριας σημασίας για το μέλλον. Η κα Cernat, στο πρόσφατο παρελθόν, κατείχε τη θέση μέλους Δ.Σ. της Euroline Retail Services (μέλος του Eurobank Group) και αυτή τη στιγμή κατέχει τη θέση εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Alior Bank Warsaw (καθαρά Ψηφιακή Τράπεζα). Επιπλέον, η κα Cernat έχει λάβει την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR) σε θέματα Πίστης, Διαχείρισης Κινδύνων και Κεφαλαίου.

* Εκλογή της Χριστίνας Θεοφιλίδη ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους Δ.Σ. Η κα Θεοφιλίδη έχει αναλάβει καθήκοντα Γενικής Διευθυντρίας Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ 0,00% της Ελλάδος από τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η κα Θεοφιλίδη διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τραπεζικό τομέα έχοντας υπηρετήσει σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, όπως ως Γενική Διευθύντρια και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Eurobank, Γενική Διευθύντρια – Επικεφαλής Πιστωτικού και Λειτουργικού Κινδύνου στην Eurobank Household Lending S.A. και έχοντας εργαστεί προηγουμένως στη Citibank και στη Societe Generale.

Η κα Θεοφιλίδη είναι κάτοχος πτυχίου MBA από το INSEAD (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων) και πτυχίου Bachelor σε Οικονομικά και Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Swarthmore των ΗΠΑ. Με την σημαντική εμπειρία της στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, στον τραπεζικό τομέα και τις γνώσεις βάσει της θέσης που ήδη κατέχει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένεται ότι η κα Θεοφιλίδη θα συμβάλει στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα