30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Αρχίζουν σήμερα οι νέες Διερευνητικές

από fimotro

Ελλάδα και Τουρκία κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα

Έφτασε η ώρα της διπλωματίας με την εκκίνηση στην Αθήνα του 62ου γύρου των διμερών, διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδος – Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη και τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σερντάτ Ονάλ.

Όπως γράφει ο διεθνολόγος Θανάσης Δρούγος στον Ελεύθερο Τύπο, για λόγους ασφαλείας, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί ο χώρος της συνάντησης. Αύριο σε πολιτικό επίπεδο θα συναντηθεί ο Σερντάτ Ονάλ με τον υπηρεσιακό γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώ δεν υπάρχει κάποια ειδικότερη πληροφόρηση για παρουσία στην Αθήνα του προεδρικού μεγαλοσυμβούλου και εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, που έδωσε το «παρών» στον προηγούμενο γύρο στην Κωνσταντινούπολη.

Τα μηνύματα από τις συγκεκριμένες επαφές δεν είναι αισιόδοξα, λόγω της τουρκικής στάσης και προκλητικότητας στο Αιγαίο, αν και μέχρι στιγμής έχουν χαιρετίσει τις διερευνητικές συνομιλίες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια Ζοσέπ Μπορέλ, καθώς και υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών. Η Αθήνα εμμένει στη συγκεκριμένη ατζέντα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), ενώ η Αγκυρα έχει διευρύνει τη θεματολογία, με τη μαξιμαλιστική θέση για θέματα που αφορούν εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα (βραχονησίδες, γκρίζες ζώνες, εύρος εναερίου χώρου, αποστρατιωτικοποίηση, περιοχή ελέγχου πτήσεων /FIR Αθηνών κ.ά.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΦΥΠΕΞ Σεντάντ Ονάλ θα θέσει αύριο πιθανότατα το θέμα της παρουσίας γκιουλενιστών στη χώρα μας (δηλαδή ατόμων που είχαν εμπλοκή στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία), ενώ η Αγκυρα έχει κατηγορήσει την Αθήνα ότι «προσφέρει καταφύγιο» σε άτομα που σχετίζονται και ανήκουν στην παράνομη οργάνωση FΕTO του αυτοεξόριστου στην Πολιτεία Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Η ύπαρξη υπολογίσιμου αριθμού γκιουλενιστών, ως και η δράση τους σε διάφορα κράτη της Ε.Ε., είναι ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα για την Αγκυρα και το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει έντονα στην επικαιρότητα (συλλήψεις στην Αδριανούπολη στελεχών του FETO προτού εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος κ.ά.). Ο απερχόμενος εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, επανήλθε με νέες εμπρηστικές δηλώσεις για το θέμα των γκιουλενιστών και με κριτική για τη χώρα μας το τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, εκτιμάται ότι ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ θα θέσει εκ νέου το θέμα των οκτώ γκιουλενιστών στρατιωτικών που διέφυγαν από την Κωνσταντινούπολη την επομένη της απόπειρας του πραξικοπήματος και κατέφυγαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με ελικόπτερο, ενώ την έκδοσή τους από τη χώρα μας στην Τουρκία επιδιώκουν οι Αρχές της τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η Αίγυπτος, διά στόματος του ΥΠΕΞ Σούκρι, παραδέχθηκε πως υπάρχουν επαφές του Καΐρου με την Αγκυρα σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και διπλωματών. Ο Σούκρι τόνισε ότι «για να υπάρξουν διευρυμένες επαφές με την Αγκυρα, θα πρέπει η τελευταία να τοποθετηθεί με έργα και όχι με λόγια», ενώ πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σε ανώτατο επίπεδο πολιτικο-διπλωματικές επαφές και δεν έχει λάβει χώρα επιστροφή των πρέσβεων των δύο κρατών στις έδρες τους.

Πληροφορίες μου φέρουν να έχουν γίνει επαφές τα τελευταία δύο χρόνια σε επίπεδο αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών αναφορικά με θέματα διεθνούς τρομοκρατίας, σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στη Λιβύη, για θέματα της Γάζας κ.ά.). Η μία εκ των συναντήσεων του στρατηγού Καμάλ με τον αρχηγό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT, Χακάν Φιντάν, πραγματοποιήθηκε προ δύο μηνών στη Γερμανία. Πάντως, η ελεγχομένη σε υπολογίσιμο βαθμό από την Αγκυρα νέα λιβυκή κυβέρνηση -του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα- έχει, με τη «συνδρομή» της Τουρκίας, επιδείξει «ευελιξία» για επαφές Τρίπολης – Καΐρου, ενώ η Αίγυπτος ενεργοποιεί εκ νέου την πρεσβεία της στη λιβυκή πρωτεύουσα. Μάλιστα, ο νέος Λίβυος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αίγυπτο πρόεδρο Φατάχ Αλ Σίσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα