30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ της Β. Ελλάδας

από fimotro

Με 76 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ολοκλήρωσε χθες το πρωί την εφημερία του το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πριν από τέσσερις μέρες, όταν εφημέρευε και πάλι, είχε πραγματοποιήσει 95. Η πίεση στο σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη και το νοσοκομείο «Παπανικολάου» άρχισε την εφημερία του χωρίς διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ covid.

Χθες, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, πραγματοποίησε αυτοψία στα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ», «Γεννηματάς» και «Παπανικολάου». Οπως είπε, έχουν «γονατίσει» και το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. «Δεν υπάρχουν ΜΕΘ και είναι αναγκασμένοι οι γιατροί να επιλέγουν ποιος θα μπει και ποιος θα μείνει εκτός», υποστήριξε. «Στο “Ιπποκράτειο” ξεκινήσαμε με δέκα κλίνες ΜΕΘ και τώρα έχουμε κάνει ΜΕΘ τα πάντα. Χειρουργικές αίθουσες, ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες, έχουμε κάνει ΜΕΘ ακόμα και θαλάμους σε νοσοκομεία με έναν αναπνευστήρα. Κι όμως όλα έχουν γεμίσει. Περισσότεροι από 700 υγειονομικοί νοσούν στη Θεσσαλονίκη και 1.000 στην κεντρική Μακεδονία», τόνισε.

«Μου είπαν στο “ΑΧΕΠΑ” ότι νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι σε βαριά κατάσταση. Συγκεκριμένα μου μίλησαν για μία 28χρονη και μία 32χρονη. Επίσης, πλέον, έρχονται ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία θετικές στον κορονοϊό. Εμείς δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη λογική: η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Οι συνάδελφοι είναι πικραμένοι. Οπως μου είπαν, δεν έχουν συνηθίσει να μπαινοβγαίνουν νεκροφόρες. Φυσικά, ο αριθμός των νεκρών δεν είναι Μπέργκαμο, αλλά είναι αυξημένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος τόνισε ότι τα δεδομένα είναι συντριπτικά και οι υγειονομικοί ακούν με τρόμο τη συζήτηση για το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Περιέγραψε νοσηλεύτριες να κλαίνε όταν πρέπει μετά από ώρες δουλειάς να μπαίνουν μέσα στις κλίνες γιατί δεν υπάρχει άλλο προσωπικό και ο ασθενής τις έχει ανάγκη και πως απελπίζονται ή τα χάνουν όταν δεν βρίσκουν μάσκα στο συρτάρι.

Έρχονται Χριστούτγεννα

Ενα όμορφα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο κοσμεί από χθες την Α’ Παθολογική Κλινική του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία είναι γεμάτη από ασθενείς με κορονοϊό. Μία μέρα νωρίτερα, δύο γιατροί, τρεις φοιτητές ιατρικής, μία παιδαγωγός κι ένας φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, οι οποίοι αποτελούν την μπάντα «Ρόμβος», πήραν τα όργανα και τον εξοπλισμό τους και ανηφόρισαν προς το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Στήθηκαν στον υπαίθριο χώρο έξω από την Πνευμονολογική Κλινική και τραγούδησαν, σπάζοντας προς στιγμήν την γκρίζα πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα