30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Ο Βερναρδάκης ομολογεί ότι δεν ανατρέπεται η βαριά ήττα

από fimotro

Άργησε αλλά διαπίστωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ότι όλα όσα έλεγε προεκλογικά ήταν εκτός τόπου και χρόνου

Η εσωστρέφεια που μοιραία ήρθε στο κυβερνητικό κόμμα καθώς έχασε με συντριπτική διαφορά στις τελευταίες εκλογές, δημιουργεί αρνητικές συνθήκες για τις εθνικές εκλογές στέλνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο καναβάτσο με πολύ μεγάλες πιθανότητες όιχι απλά να χάσει με μεγαλύτερη διαφορά της τάξης των 12 μονάδων αλλά κυριολεκτικά να συντριβεί με διαφορές που ουδέποτε έχουν καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία των εκλογών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκλογολόγος του Μαξίμου και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιστραφεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και πρόσθεσε, ότι παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την μάχη για να είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο.

Την ίδια στιγμή, ακόμα περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσει τις εθνικές εκλογές με αυτοδυναμία, έχει πλέον η ΝΔ μετά τις εξελίξεις στο Ποτάμι. Η κυριαρχία της στον χώρο του κέντρου θα είναι καθοριστική μετά την απόφαση που ελήφθη στο Ποτάμι να μην κατέβει αυτόνομα στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς, μέσω στη ΕΡΤ1, όπου παραχώρησε συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης.

Η ΝΔ που κινείται περίπου στο 38% χωρίς να έχει μετρηθεί η αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού θα αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά της, πλησιάζοντας το 40%, με ψηφοφόρους από τον χώρο του κέντρου που δεν ψηφίζουν με τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ και το διακύβευμα γι αυτούς είναι να φύγει ο Τσίπρας από πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να μην συνεχίσει στη θέση του και ενημέρωσε για την πρόθεσή του να παραιτηθεί (τυπικά αυτό θα συμβεί τον Ιούλιο) στη συνεδρίαση του Πολτικού Συμβουλίου του κόμματος. Παράλληλα, «έδειξε» για διάδοχό του τον Γιώργο Μαυρωτά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εισηγήθηκε τη μη κάθοδο του Ποταμιού στις προσεχείς εθνικές εκλογές, ωστόσο η τελική απόφαση για αυτό θα ληφθεί μετά από κομματική διαβούλευση.

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα, ο Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε στην ΕΡΤ1 : «Δεν θα κατέβουμε αυτόνομα». Απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το μέλλον του κόμματος, περιοριζόμενος να σημειώσει μόνο ότι το Ποτάμι έχει πολιτικό ρόλο να διαδραματίσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα διαλυθεί.

Ερωτηθείς εάν με την απόφαση να μην κατέβει αυτόνομα το Ποτάμι συμβάλλει στην ενίσχυση των ποσοστών της ΝΔ, ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι το Ποτάμι δεν θα στρέψει προς κάποια κατεύθυνση τους ψηφοφόρους του.

Σημείωσε, πάντως, ότι όποιοι πρώην ψηφοφόροι του Ποταμιού ήθελαν να ψηφίσουν την ΝΔ, πιθανότατα το έχουν κάνει ήδη, καθώς η εκλογική δύναμη του κόμματος έχει μειωθεί σημαντικά, στο 1,5%. Πιθανολόγησε ότι εκείνοι που ψήφισαν Ποτάμι την περασμένη Κυριακή τάσσονται υπέρ του Προοδευτικού – Φιλελεύθερου Κέντρου που εκπροσωπεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα