30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Τελευταίες εκτιμήσεις: ΝΔ 31%-33% – ΣΥΡΙΖΑ 24%-26%

από fimotro

Τα δυο κόμματα εξουσίας “ταβάνιασαν” τα ποσοστά τους και πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα ανατροπών και εκπλήξεων

Κλείνει σήμερα το βράδυ η προεκλογική περίοδος και από τις 12 το βράδυ και μετά δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων. Η εικόνα για γις ευρωεκλογές που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις είναι σαφής και δεν προμηνύεται θρίλερ για την πρώτη θέση.

Η ΝΔ φαίνεται ότι θα κινηθεί στις ευρωεκλογές μεταξύ 31% με 33%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί σε ένα εύρος 24% με 26%.
Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 7%-8%.
Το ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί περίπου στα ίδια ποσοστά από 6,5%-8%.
Το ΚΚΕ θα κινηθεί κοντά στο 6%.
Μεταξύ της Ελληνικής Λύσης και της Ένωσης Κεντρώων η Ελληνική Λύση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθεί κοντά στο όριο του 3% αλλά αυτό είναι πολύ οριακό και δεν μπορεί να βγει καθαρό συμπέρασμα.

Ο δικομματισμός θα πλησιάσει αλλά δύσκολα θα ξεπεράσει το 60%. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το άθροισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μόλις που φθάνει το 57% όταν πριν 20 χρόνια μόνο ένα κόμμα στην Ελλάδα έφθανε στο 45%.

Φαίνεται λοιπόν ότι κύβος ερρίφθη για τον νικητή των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, κάτι που δείχνουν ξεκάθαρα όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Αυτό που «παίζεται» και για το οποίο όλοι αναρωτιούνται είναι η διαφορά του νικητή με το κυβερνών κόμμα.

Μια διαφορά η οποία θα κρίνει και το χρόνο των εθνικών εκλογών, τις αποφάσεις που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας. Θα προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες στα τέλη Ιουνίου ή θα πάει με βάση το πρόγραμμα που έχει στηρίξει εδώ και καιρό, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία των κομμάτων θεωρούν δεδομένο ότι υπάρχει νικητής των ευρωεκλογών, «ακόμη και με μια ψήφο διαφορά», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει παγιωθεί δηλαδή και στο κυβερνών κόμμα η πεποίθηση ότι η ΝΔ θα είναι η κερδισμένη της προσεχούς Κυριακής, όμως, αυτό που σκέφτονται στην Κουμουνδούρου είναι αφενός η διαφορά μεταξύ τους και αφετέρου να μην πάρει η ΝΔ πάνω από 30%.

Οι δημοσκόποι τονίζουν ότι και τα δύο κόμματα τις τελευταίες ημέρες έχουν «ταβανιάσει», δηλαδή δεν δείχνουν να υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα ανατροπής των μέχρι στιγμής δεδομένων. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεφύγει από ένα ποσοστό μεταξύ 24% – 26%, ούτε η ΝΔ μπορεί να ξεφύγει πάνω από 31% – 33%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές αλλά όχι μεγάλες λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες.

Κυριακή κοντή γιορτή. Το ρεπορτάζ έχει συνέχεια…

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα