19 Μαρτίου 2024 / 11:39 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 11:39 πμ

Αρχαία Ολυμπία: Νέα αναζωπύρωση της μεγάλης φωτιάς

από fimotro

Μάχη για να σωθεί ο αρχαιολογικός χώρος

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

Η αναλυτική ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα δημιούργησαν μια ζώνη για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς ενώ οχήματα και πεζοπόρα προσπάθησαν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την ΔΟΑ και το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς η φωτιά κινείται απειλητικά προς το μέρος τους σύμφωνα με το ilialive.

Ταυτόχρονα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αναπτύχθηκαν σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, για να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Έχουν καεί πολλά σπίτια

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 7 οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα