2010: Η Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας

από fimotro

Μνημόνια, διαγραφές, εκβιασμοί, αγανακτισμένοι στις πλατείες, εκδότες και καναλάρχες στα κάγκελα με το Γιώργο επαίτη στις Βρυξέλλες

Μέρος 43

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των μνημονίων και την χρεοκοπία της χώρας μας, και το ρόλο εκδοτών καναλαρχών, ένα σύντομο σχόλιο για τα 6 περίπου χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα και ισοπεδωτικά. Η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει πριν αναλάβει την εξουσία ο Κώστας Καραμανλής. Έπρεπε και η κυβέρνηση της ΝΔ κάτι να δώσει για να μπορέσει να μείνει στην εξουσία. Έκανε λοιπόν ότι μπορούσε με χρήματα που δανειζόταν επιβαρύνοντας την κατάσταση.

Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας

Έτσι η κυβέρνηση τα χρόνια διακυβέρνησης ,προχώρησε σε μια πολιτική παροχών μέσω της οικονομικής στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων καθώς και με τη θεσμοθέτηση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής», μέσω του οποίου δόθηκε η αύξηση του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, η αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ στα 330 ευρώ, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας και η χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δημοσίων έργων εκ των οποίων τα σημαντικότερα ήταν: η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού το 2009 (εκτός από τη γέφυρα Περιστερίου στο Μέτσοβο), έργο το οποίο ξεκίνησε το 1994. Κατασκευάστηκαν τα τελευταία 509 χιλιόμετρα από τα συνολικά 670 χιλιόμετρα του μήκους της, και η επέκταση του δικτύου του Μετρό της Αθήνας προς Αιγάλεω και η κατασκευή και άλλων ενδιάμεσων σταθμών, ενώ το 2009 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης(έστω και με 14 χρόνια καθυστέρηση θα λειτουργήσει). Η επέκταση του Τραμ της Αθήνας προς νότο αλλά και προς Πειραιά, η ανακατασκευή της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου κλπ.

Ωστόσο αυτή η πολιτική του Καραμανλή, θεωρήθηκε υπεύθυνη για την αύξηση του δημόσιου χρέους. Ο γερμανικός Τύπος  κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι:

«…Με μια πολιτική ανεξέλεγκτων δαπανών, ο μάλλον ανίδεος σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα νομικός επισφράγισε στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του την πορεία της χώρας του στην καταστροφή του χρέους. Μεταξύ 2005 και 2009 αύξησε τις κρατικές δαπάνες από το 44,6% στο 53,9% επί του ΑΕΠ. Τα έσοδα αντίθετα μειώθηκαν το ίδιο διάστημα από το 39% στο 38%. Η ΕΕ παραπλανήθηκε συστηματικά με λάθος δημοσιονομικά στοιχεία: τον Σεπτέμβριο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή διατείνετο ότι το έλλειμμα ήταν 3,7%, την ώρα που τα στοιχεία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας μιλούσαν ήδη για ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10%».

Αυτά όλα βέβαια τα ξέραμε και τα βλέπαμε δεν περιμέναμε να μας ενημερώσουν οι γερμανοί, απλά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε, γι΄αυτό και ο Γιώργος Αλογοσκούφης είχε ζητήσει να γίνει απογραφή του χρέους. Αυτά όμως ανήκουν στην ιστορία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης και δανεισμού  από ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ με την υπογραφή μνημονίων για να μην χρεοκοπήσει η χώρα κατεβάζει τον ελληνικό λαό σε δρόμους και πλατείες, για τη μείωση μισθών συντάξεων δώρων και κάθε είδους παροχών. Το πρώτο μνημόνιο έρχεται προς κύρωση στη Βουλή, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι αρνητικά στην ψήφισή του. Το ίδιο έκανε και η ΝΔ με απόφαση  του Αντώνη Σαμαρά. Η Ντόρα Μπακογιάννη αγνοεί την κεντρική απόφαση του κόμματος και ψηφίζει υπέρ του μνημονίου.

Στις 6 Μαΐου του 2010, διαγράφατε  από το κόμμα, καθώς ψήφισε υπέρ του μηχανισμού διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με τη σύναψη σύμβασης δανεισμού (μνημόνιο) με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δημοσιογράφοι και σχολιαστές, βλέπουν διάσπαση της ΝΔ με τη Ντόρα Μπακογιάννη να ακολουθεί  το δικό της μοναχικό δρόμο.

Τα μνημόνια φέρνουν κοινωνική κρίση και οι διαδηλώσεις στις πλατείες είναι η αρχή ενός μακρινού αγώνα. Τα κανάλια παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με συνεχείς συνδέσεις καλύπτουν τα γεγονότα.

Την ίδια περίοδο η Ντόρα Μπακογιάννη αυτονομείται μετά τη διαγραφή της και ιδρύει το δικό της κόμμα «Δημοκρατική συμμαχία» στις 21 Νοεμβρίου 2010 και εντάσσονται στο νέο ιδρυθέν κόμμα της οι βουλευτές: Χρήστος   Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Κοντογιάννης και Λευτέρης Αυγενάκης που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τέταρτη διάσπαση του κόμματος στην ιστορία της ΝΔ (η πρώτη έγινε το 1985 με την Δημοκρατική Ανανέωση δεύτερη το 1993 με τη Πολιτική Άνοιξη και τρίτη το 2000 με το ΛΑΟΣ). Εκδότες και καναλάρχες είναι μοιρασμένοι απέναντι σε Σαμαρά και Μπακογιάννη, αν και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και περιμένουν βοήθεια και δάνεια εξ ουρανού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Alter και τα δελτία ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στις 22 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο κανάλι ξεκινάνε στάσεις εργασίας με τη στήριξη  της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ, λόγω της μη καταβολής του μισθού του Νοεμβρίου και μέρος του μισθού του Οκτωβρίου στους εργαζόμενους του Alter. Οι μισθοί εν τέλει πληρώνονται από την οικογένεια του ομίλου Κουρή, μετά τη δικαστική διαμάχη με τον Κώστα Γιαννίκο…

Στο παιχνίδι της ενημέρωσης με ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά το SBC του οποίου τις εκπομπές διακόπτη ΕΕΤΤ Η διακοπή του σταθμού έφερε θύελλα αντιδράσεων από τηλεθεατές και επενδυτές, οδηγώντας μάλιστα στην ανεργία 80 εργαζομένους, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αφορούσε το χρηματιστήριο και τους επενδυτές. Το κανάλι αλλάζει ιδιοκτησία ονομάζεται Local TV  και  μεταδίδει πρόγραμμα από τις συχνότητες (35 και 49 UHF) που  αναμεταδίδεται από το  Nickelodeon tv.

Στελέχη του πρώην SBC προχώρησαν σε συζητήσεις με το Channel 9(το θυμάστε) προκειμένου το SBC να εκπέμψει έστω και προσωρινά μέσω του δεύτερου καναλιού καλύπτοντας το 30% του τηλεοπτικού χρόνου για οικονομικά θέματα. ενώ το Local TV έγινε  το σημερινό ελληνικό franchise του Nickelodeon που ανήκει στον εφοπλιστή  Ρέστη.

Αργότερα το Channel 9 αποφάσισε να εκπέμπει, πρόγραμμα με πρωτότυπες οικονομικές εκπομπές  από τα  στελέχη του σταθμού  με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη, ο οποίος είχε επίσης αποχωρήσει προηγουμένως από τον σταθμό.

Και ενώ η Ελλάδα πνίγεται στην οικονομική λάσπη και το Βούρκο, η υπόθεση βατοπεδίου δεν θέλει να κοπάσει με αποφάσεις της Βουλής.

Στις 17 Νοεμβρίου 2010 η Ολομέλεια της Βουλής με μυστική ψηφοφορία αποφάσισε να παραπέμψει τους Ευάγγελο Μπασιάκο Αλέξανδρο Κοντό και Πέτρο Δούκα στο Δικαστικό Συμβούλιο με τις κατηγορίες της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για συναλλαγές με το βατοπέδι.

Και ενώ οι μειώσεις μισθών συντάξεων δώρων και άλλων προνομίων συνεχίζεται η ηρεμία στην ελληνική κοινωνία δεν θέλει να κοπάσει. Οικονομικά προβλήματα βρίσκονται σε κάθε σπίτι σε κάθε επιχείρηση. Εκδότες και καναλάρχες δεν μένουν ανεπηρέαστοι. Τύπος και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, μικρά και μεγάλα προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρήματα νόμιμα η παράνομα για να μπορούν να λειτουργούν.

Η ευρωπαϊκή ένωση όμως ζητάει συνεχώς νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Αυτό πυροδοτεί νέα ένταση στην ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση Παπανδρέου κλονίζεται

Σε επόμενη ανάρτηση, το 2011 είναι χρονιά των μεγάλων ανατροπών. Υπογραφή νέων μνημονίων απεργίες εντάσεις στις πλατείες, σκέψεις για δημοψήφισμα, εκδότες και καναλάρχες αντιμετωπίζουν προβλήματα, το πρώτο κανάλι ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο και η μάχη μεταξύ τους αρχίζει. Νέος πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα