2001: Το ευρώ στη ζωή των Ελλήνων

από fimotro

Το ευρώ μπαίνει στη ζωή μας, εκδότες και καναλάρχες απολαμβάνουν την κυβερνητική εύνοια, η ΝΔ σε σύγχυση, νέα επικοινωνιακή ομάδα στη Ρηγίλλης           

Μέρος 30ο

Το 2001 μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο κόσμος αλλάζει, η ζωή των ανθρώπων αλλάζει. Το ίδιο και η χώρα μας μπροστά σε τραγικά γεγονότα. Η ζωή όμως συνεχίζεται. Την 1η Ιανουαρίου, η Ελλάδα εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ και η αμετάκλητη ισοτιμία μετατροπής της δραχμής σε ευρώ ορίστηκε σε: 1 ευρώ = 340,750 δραχμές. Η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε μέλος του Ευρωσυστήματος, το οποίο αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Από τον επόμενο χρόνο 2002 οι συναλλαγές θα γίνονται με χαρτονομίσματα του ευρώ.

Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας

Τα Ολυμπιακά έργα συνεχίζονται με γοργό ρυθμό και το 2004 οι έλληνες μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα απολαμβάνουν και μια νέα σύγχρονη Ελλάδα, προπαγανδίζει η κυβέρνηση μέσω του  μιντιακού συστήματος που ελέγχει.  Οι διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση στην ιδιοκτησία των Μέσων  μέσα από τις χρηματιστηριακές επενδύσεις και τα διαφημιστικά πακέτα μαζί με την απαλλαγή από φόρους είναι σημαντική.

Και ενώ η κυβέρνηση Σημίτη μέσα από το εκδοτικό και ραδιοτηλεοπτικό κατεστημένο, προσπαθεί να πείσει τον έλληνα να μην ανησυχεί για την οικονομία, στη Ρηγίλλης ο Κώστας Καραμανλής με τον νέο εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο ανασυντάσσεται. Ο  Θ. Ρουσόπουλος  όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά, αν και δημοσιογράφος που ανέβαινε  τα σκαλοπάτια των γραφείων της ΝΔ. Ο ίδιος δημιουργεί μια δική του επικοινωνιακή ομάδα της οποίας έχει τον απόλυτο έλεγχο και μέσω αυτής πρόσβαση στο μιντιακό σύστημα. Αποκτά επαφή με εκδότες και καναλάρχες μέσω πρώην συναδέλφων του, βλέποντας ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο όπως έλεγαν οι κακιές γλώσσες είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Κώστα Καραμανλή, περισσότερο και από αυτήν του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Ο Θ. Ρουσόπουλος για να είναι πειστικός και να μην υπάρχουν κομματικές αντιδράσεις, κάνει εγγραφή στην τοπική οργάνωση Κολωνακίου της ΝΔ και γίνεται μέλος. Πολλοί τότε αναρωτήθηκαν πως ένας άνθρωπος  προερχόμενος από κεντροαριστερή ιδεολογία βαφτίστηκε «δεξιός». Είναι το ίδιο με τη βάφτιση ενός μουσουλμάνου σε χριστιανό και το αντίστροφο. Ιδεολογία δεν υπάρχει.

Μόνο το χρήμα, η δόξα, και η αναγνώριση είναι ο στόχος. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια, Το θα σώσουμε τη χώρα που διατυμπανίζουν οι πολιτικάντηδες είναι «μπούρδες». Όπως έχει πει και ο μεγάλος Γιώργος Σουρής: «Οι πολιτικοί μας δεν σώζουν ποτέ τη χώρα γιατί θα μείνουν άνεργοι».

Στόχος όλων των πολιτικών είναι ο έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης και σε αυτόν τον τομέα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ρίχνουν το βάρος μέσα από οικονομικές παροχές και φορολογικές διευκολύνσεις. Τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση Σημίτη που ελέγχει όλο το μιντιακό σύστημα και μοιράζει το χρήμα.

Επίλεκτοι δημοσιογράφοι με «κύρος» αλλά και άγνωστοι επιστρατεύονται με το αζημίωτο για να κατευθύνουν τα πυρά εκεί που χρειάζεται. Σε αυτή την περίπτωση μικρά και μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα είναι στο παιχνίδι, σε πανελλαδικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τα κανάλια να έχουν φυτρώσει ακόμη και σε κωμοπόλεις.

Το ΠΑΣΟΚ παρά την συνεχή πτώση του χρηματιστηρίου και την κατάσταση της οικονομίας τα Ολυμπιακά έργα που είναι σε εξέλιξη και ρέει το χρήμα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Αντίθετα η ΝΔ και τα ηγετικά στελέχη είναι έντονα προβληματισμένα, μετά τη διαγραφή του Γ. Καρατζαφέρη που προχώρησε στην ίδρυση του δεξιού κόμματος ΛΑΟΣ. Το κόμμα ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 αλλά κανένας δεν του έδωσε σημασία.

Από τις αρχές του 2001 φάνηκε να έχει μια δυναμική. Σε συνδυασμό με φήμες και πληροφορίες ότι και ο Δ. Αβραμόπουλος θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος με τη στήριξη επιχειρηματιών προβληματίζει πολύ τη ΝΔ, που μέσω του επικοινωνιακού του επιτελείου, προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Είναι μια περίοδος που γίνονται πολλές ανακατατάξεις στο εκδοτικό και μιντιακό σύστημα με το βάρος να πέφτει στα τηλεοπτικά δίκτυα και τις ιδιοκτησίες.

Μαζί με τον πονοκέφαλο της διάσπασης του κόμματος στις αρχές του 2001 ο Κ. Καραμανλής έχει στα χέρια του και την έρευνα σχετικά με τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τα περί νοθείας τον εκλογών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο φάκελος των 200 σελίδων που έχει στα χέρια του, περιλαμβάνει έγγραφα και στοιχεία ενδεικτικά των ελληνοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000.

Μέσα από την έρευνα προέκυψε χωρίς να επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές ότι διακινήθηκαν πλαστά διαβατήρια, πιστοποιητικά και έγγραφα, που προέρχονται από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και από προξενεία. Παράλληλα, υπήρχαν στοιχεία που φανέρωναν την ύπαρξη περίπου 200.000 διπλοεγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Όλα αυτά πήραν ελάχιστη δημοσιότητα στα Μέσα και κυρίως από τα προσκείμενα στη ΝΔ. Όλα στη συνέχεια λησμονήθηκαν η εξαφανίστηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

Η ομίχλη στη ΝΔ δεν θέλει να φύγει από τη Ρηγίλλης. Οι φήμες και πληροφορίες για ίδρυση κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο με τη στήριξη επιχειρηματιών επαληθεύεται. Το Μάρτιο του 2001ανακοινώνει επίσημα την ίδρυση του Κ.Ε.Π (Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών). Εκδότες και καναλάρχες το στηρίζουν. Για πιο λόγο οι ίδιοι γνωρίζουν. Κάποιο φως θα βλέπουν στο βάθος του Τούνελ.

Το 2001 είναι ένα έτος οργασμού στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και τη διανομή της διαφήμισης. Το Mega βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία  5 ισχυρών ανδρών του εκδοτικού, εφοπλιστικού και κατασκευαστικού χώρου: Όμιλος Βαρδηνογιάννη, Όμιλος ΔΟΛ, Χ. Λαμπράκης, Όμιλος Αλαφούζου, Γ. Μπόμπολας και Ελευθεροτυπία, Κίτσος Τεγόπουλος είναι στην κορυφή. Πρώτο σε όλα τα επίπεδα και ακολουθεί ο ΑΝΤ1 Μίνωα Κυριακού, και το ΣΤΑΡ ιδιοκτησίας Βαρδηνογιάννη. Στο παιχνίδι όπως έχουμε αναφέρει σε άλλες αναρτήσεις έχουν μπει και μικρότερα κανάλια με προσωρινές άδειες η χωρίς, η κυβέρνηση Σημίτη δεν δίνει σημασία, κέρδος έχει.

Το Seven Γιώργου Μπατατούδη αν και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα δίνει τη μάχη της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και φαίνεται ότι προσωρινά αντέχει.

Ο ALPHA που βρίσκεται υπό νέα διοίκηση και ιδιοκτησία, παράλληλα με το κανάλι δημιουργεί την Alpha Digital συνδρομητική μοιράζοντας αποκωδικοποιητές για να χτυπήσει τη Nova, κυρίως με αθλητικά γεγονότα.

Στον τηλεοπτικό χορό, όπως έχουμε αναφέρει σε άλλες αναρτήσεις  κάνει δυναμικά την εμφανισή του και το  Tempo TV στο χώρο της ψυχαγωγίας και ενημέρωσης το 2001.

Το νεοσύστατο Tempo είχε ένα δυνατό ξεκίνημα στην πρεμιέρα του, καθώς διέθετε πολυποίκιλο πρόγραμμα μέσω του οποίου αναβαθμίστηκε ριζικά το κανάλι που ήταν και το πρώτο στην Ελλάδα που λάνσαρε την κινούμενη εικόνα στο δελτίο καιρού.

Στα εγκαίνια και την παρουσίαση  του προγράμματος  που έγιναν στο Hilton Αθηνών είχε παρευρεθεί και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Το στήσιμο του καναλιού είχε αναλάβει ο Νίκος Ευαγγελάτος ο οποίος είχε και τη γενική διεύθυνση  μαζί με το ενημερωτικό τμήμα όπου έστησε πολυμελή δημοσιογραφική ομάδα, στην  οποία συμμετείχε και η σύζυγός του Τατιάνα Στεφανίδου. Όχι θα την άφηνε εκτός.

Πολλοί από το προσωπικό  προέρχονταν από την ΕΡΤ, Το χρήμα αρχικά έτρεχε σαν τους καταρράκτες του «Νιαγάρα» κανείς δεν ήξερε από που προερχόταν. Όπως έλεγαν, με την έναρξη του καναλιού μόνο Εμίρηδες μπορούσαν να έχουν τέτοια άνεση. Για την κυβέρνηση Σημίτη ήταν ένα ακόμα σωσίβιο κόντρα στην αντιπολίτευση.

Στο  Alter έχουμε ακόμη μία εμπλοκή του οποίου τον έλεγχο έχει ο Θανάσης Αθανασούλης που έχει βάλει το κανάλι στο χρηματιστήριο. Εμφανίζεται Ο Κώστας Γιαννίκος, γνώριμος των άλλων καναλιών από διάφορες θέσεις που έχει περάσει, πρώην ηχολήπτης της δισκογραφικής εταιρείας Columbia ο οποίος αγοράζει μετοχές του σταθμού και αναλαμβάνει την ηγεσία. Το τι θα επακολουθήσει στα κανάλια που αναφέραμε ούτε ο «Φώσκολος» θα μπορούσε να φανταστεί.

Υπήρχαν και άλλοι επίδοξοι καναλάρχες αλλά δεν έκαναν το μεγάλο άλμα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος είχε νοικιάσει έναν ολόκληρο όροφο σχεδόν στον Πύργο τον Αθηνών. Την δουλειά είχε αναλάβει ένας αδελφικός φίλος και με είχε καλέσει για να βοηθήσω, αλλά δεν έβλεπα ότι είχε ενδιαφέρον. Ήθελε όπως μου ανέφεραν να εντάξει τον Ραδιοφωνικό Flash που είχε σε ένα ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Την περίοδο εκείνη ο κόσμος συγκλονίζεται και η ανθρωπότητα δακρύζει. Ήταν η 11η Σεπτεμβρίου όταν ο κόσμος έβλεπε σε ζωντανή μετάδοση να πέφτουν τα δύο αεροσκάφη πάνω στα δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και να γίνονται συντρίμμια φλεγόμενοι ώρα 08:46 το πρώι. Ώρα 15:46 ώρα Ελλάδας.

Είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχαστεί ποτέ στη ζωή μου. Μισή ώρα πριν 16:20 είχα αφήσει πρόσωπα της οικογένειάς μου  για Νέα Υόρκη Μέσο Φρανκφούρτης, παρακολουθώντας στον ουρανό το αεροσκάφος της Λουφτχάνσα, όταν πήρα το αυτοκίνητο από το παρκινγκ για να επιστρέψω στο κανάλι που εργαζόμουν για τα δελτία ειδήσεων. Όπως πάντα άνοιξα το ραδιόφωνο για ενημέρωση.

Ακούγοντας τα όσα συνέβαιναν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δυσκολεύουν να οδηγήσω. Σχεδόν λιπόθυμος έφτασα στο κανάλι. Είχα επισκεφθεί τους δίδυμους πύργους και αυτό με συγκινούσε ιδιαίτερα. Από το κανάλι παρακολουθούσα ζωντανά όπως όλος ο κόσμος την τραγωδία.

Μετά από δυο μέρες κατάφερα να επικοινωνήσω με τα αγαπημένα, οικογενειακά μου πρόσωπα που είχαν καραφέρει να φτάσουν στην Νέα Υόρκη. Τη ζωή όμως δεν σταματάει καμία τραγωδία. Απλά αφήνει πληγές που χρειάζονται χρόνια για να επουλωθούν.

Σε επόμενη ανάρτηση το 2002 και οι επόμενες χρονιές επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις τόσο στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα όσο και στην πολιτική ζωή της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα