26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Η κυβέρνηση αργοπορεί και τις αποκρατικοποιήσεις

από fimotro

Σε κλίμα ραστώνης οι αποκρατικοποιήσεις. Ενα κοκτέιλ αγκυλώσεων από την πλευρά των υπουργείων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού, σε συνδυασμό με προβληματικό σχεδιασμό από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, έχει προκαλέσει ανάσχεση στην τελεσφόρηση ουκ ολίγων διαγωνισμών του Ταμείου, αλλά και στην εκκίνηση νέων.

Το χρονοδιάγραμμα μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, όπως είναι η Εγνατία Οδός, τα ΕΛ.ΠΕ., το «Ελ. Βενιζέλος» και η ΔΕΠΑ, αλλά και νέα έργα, όπως η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, καθώς και μαρίνες, όπως αυτές στη Ρόδο, στη Μύκονο κ.ά., περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που εγκρίθηκε στις 15 Φεβρουαρίου από το ΚΥΣΟΙΠ και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Η λίστα

Ειδικότερα, σε σχέση με τους διαγωνισμούς καταγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

* Για το «Ελ. Βενιζέλος», η προετοιμασία της συναλλαγής πώλησης του ποσοστού που διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την έναρξη υλοποίησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρονικής παράτασης της σύμβασης αξιοποίησης (έως το 2046).

* Για τη μαρίνα στη Μύκονο, η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για το διαγωνισμό αξιοποίησης των δραστηριοτήτων μαρίνας και κρουαζιέρας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2019.

* Για τη μαρίνα στη Ρόδο, αναμένεται η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για τον διαγωνισμό αξιοποίησης της μαρίνας μέσα στο α’ εξάμηνο του 2019.

* Για τα ΕΛ.ΠΕ., αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στο α’ τρίμηνο φέτος.

* Για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται η αξιολόγηση από το Ταμείο των εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης.

* Για τη ΔΕΠΑ, στόχος είναι η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής 50%+1 μετοχή του Δημοσίου στην εμπορία εντός τουλάχιστον ενός μηνός από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, το οποίο εκκρεμεί. Η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής του Δημοσίου (14%) στις υποδομές θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας.

Ακίνητα

Ομως, προβληματικοί παρουσιάζονται πολλοί διαγωνισμοί ακινήτων, όπως για παράδειγμα ότι τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το μεγάλο ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο εκκρεμεί σειρά αποφάσεων προκειμένου να υπογραφούν τα συμβόλαια με τους δύο επενδυτές. Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται για διάστημα 50 ετών με το θεσμό της επιφάνειας. Εξ αυτών, τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, οι εκκρεμότητες είναι τεράστιες. Εκκρεμούν, μεταξύ άλλων, η έκδοση πιστοποιητικού τελεσιδικίας από τη Δ/νση Δασών Δωδ/σου για Ν. Αφάντου, η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η καταγραφή και τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων στο Ν. Αφάντου, η σύσταση τριών εταιριών ειδικού σκοπού για την εισφορά του δικαιώματος στον επενδυτή για το Ν. Αφάντου, αλλά και η έκδοση από την Κτηματική Υπηρεσία πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής (παράνομων χρηστών) για το Ν. Αφάντου. Στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως πολλές από αυτές τις εκκρεμότητες θα λυθούν εντός του πρώτου τριμήνου.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ντιγριντάκης

(από τον Ελεύθερο Τύπο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα