26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Βίντεο-ντοκουμέντο από το επεισόδιο στα Ιμια…

από fimotro

Το δεύτερο βίντεο, καταγράφει εικόνες μετά το περιστατικό.Το Umut βρίσκεται πιο μακρυά στις απέναντι τουρκικές ακτές, ενώ στην περιοχή διακρίνεται και ελληνικό σκάφος που παρακολουθεί διακριτικά, σε σαφώς μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τους Τούρκους από τα Ίμια.

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να συντηρήσουν το κλίμα έντασης μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Πλέον η παρουσία τους είναι εντονότατη στις βραχονησίδες. Όπως κατέγραψε η ιστοσελίδα marinetraffic.com, όλη τη διάρκεια της νύχτας απόψε, δύο σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής συνέχισαν τις περιπολίες (TCSG 87, TCSG 313) γύρω από τις βραχονησίδες, ενώ επί ώρες παρέμεινε ακινητοποιημένη νότια των Ιμίων, και εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας, η κορβέτα TCSG UMUT που εμβόλισε στις 23:40 της Δευτέρας, το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος.

Ο χάρτης απεικονίζει την κατάσταση γύρω από τις βραχονησίδες στις 02:00 το πρωί σήμερα:

Τα σκάφη TCSG 61 και ΤCSG 91 της Τουρκικής Ακτοφυλακής , που επίσης περιπολούσαν όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας γύρω από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης Β.Α. προς τις μικρασιατικές ακτές και το λιμάνι του Υalikavaκ κοντά στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ).

Το επεισόδιο της Δευτέρας

Από το πρωί οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα σκηνικό στο οποίο θα είχαν το επάνω χέρι με στόχο κάποιο ελληνικό πλοίο. Είχαν αρκετά σκάφη στην περιοχή, μικρά αλλά και μεγάλα, μεγέθους κορβέτας όπως το “Umut” το οποίο, όπως και άλλα τουλάχιστον δύο ακόμη διαθέτει πυροβόλο των 40mm.

Από ελληνικής πλευράς, όταν αργά το απόγευμα ελληνικό περιπολικό βρέθηκε σε έναν περίεργο “κλοιό” από τουρκικά σκάφη λήφθηκε η απόφαση να σπεύσει στην περιοχή το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης Γαύδος (ΛΣ090).

Τα τουρκικά σκάφη άμεσα άλλαξαν σχέδιο και ενώ στόχευαν το άλλο περιπολικό κινήθηκαν σε σ σχηματισμό εναντίον του ΛΣ090. Δύο μικρά περιπολικά της Άγκυρας μπήκαν μπροστά του, αναγκάζοντάς το να ανακόψει ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα το βαρύ σκάφος των 1.700 τόνων, το Umut έβαλε πλώρη για την αριστερά πλευρά του σκάφους με στόχο να το εμβολίσει όπως και έκανε.

Ο στόχος μοιάζει να ήταν η βύθιση ή η σοβαρή ζημιά του σκάφους του Λιμενικού, την ώρα μάλιστα που επί της ουσίας η Ελλάδα δεν είχε τρόπο να απαντήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα