26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Τσίπρας: Σε ασυνήθιστα καλό κλίμα η γ’ αξιολόγηση

από fimotro

«Δίνουμε αγώνα με στόχο να αντιμετωπίσουμε τις ολέθριες συνέπειες που είχε στην οικονομία και την κοινωνία μια μακρά περίοδος καταστροφικής κρίσης και απίστευτα σκληρών και αποτυχημένων προγραμμάτων. Έναν αγώνα για να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην οικονομία και να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και τα μνημόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Τα αποτελέσματα είναι πιο ορατά από κάθε άλλη φορά. Οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν ότι η πορεία αναστρέφεται και η προοπτική ανάκαμψης εδραιώνεται».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τη μείωση της ανεργίας που όπως είπε στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα πως «δεν πάει χαμένη η προσπάθεια». Μίλησε για ανθρώπους που πετάχτηκαν στο περιθώριο «αλλά δικαιούνται μια θέση στον ήλιο».

Η γ’ αξιολόγηση

Προχωρά με τους επιθυμητούς ρυθμούς και «σε ασυνήθιστα καλό κλίμα», είπε ο πρωθυπουργός για την γ΄ αξιολόγηση. Μάλλον συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα με απανωτές θετικές δηλώσεις για τη χώρα και δημόσια έκφραση εμπιστοσύνης.

Είναι «μια νέα εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές», τόνισε και σημείωσε ότι το Eurogroup ασχολήθηκε μόλις δυο λεπτά με την χώρα.

Αμέσως μετά την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσουν κρίσιμες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα μπούμε και στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος.

«Πρέπει να σημειώσω ότι το καλό κλίμα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις δεν έρχεται ως συνέπεια ασύντακτων υποχωρήσεων από την πλευρά μας. Ερχεται ως συνέπεια πιο ρεαλιστικής προσέγγισης από την άλλη πλευρά του τραπεζιού».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα διαψεύδονται οι τίτλοι των ΜΜΕ της διαπλοκής και η τελευταία ελπίδα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει:

* χωρίς πρόσθετα μέτρα,

* με τους εργαζόμενους να επανέρχονται πρώτοι στη σειρά κατάταξης στη διαδικασία αναγκαστικών μέτρων, πριν δηλαδή τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία

* Με διάσωση και επέκταση του ΕΔΟΕΑΠ

* Με συμφωνία για κατώτατο πλαφόν στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης για τις συντάξεις χηρείας

* Με ρύθμιση του θέματος των οφειλών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν 20-50.000 ευρώ στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού συμβιβασμού με εξόφληση σε έως 120 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων έως 85%.

* Με το κοινωνικό μέρισμα την καταβολή του οποίου θα έχουμε εντός του έτους. Ως προς αυτό είπε ότι είναι άλλη μια απογοήτευση για την αντιπολίτευση και τα εξαπτέρυγά της.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η υπέρβαση των στόχων επιτρέπει τη στήριξη των πιο αδύναμων, όπως πέρυσι αλλά με ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες.

Ελπίζω ο κος Μητσοτάκης να μην εκτεθεί με τον τρόπο που εκτέθηκε πέρυσι όταν καταψήφισε το κοινωνικό μέρισμα και όταν προσπάθησε με ανέντιμους τρόπους να προκαλέσει την αντίδραση των θεσμών για την ακύρωσή του, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δώσαμε μάχες

«Η αριστερά μια παράταξη γεννημένη στα δύσκολα μπορεί να ασκήσει διακυβέρνηση με όρους επιτυχίας και να έχει αποτελέσματα εκεί που τα έμπειρα αλλά φθαρμένα συστημικά κόμματα απέτυχαν και βούλιαξαν τη χώρα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Μακριά από εμάς ένα αριστερό success story. Είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και με τον ελληνικό λαό. Εχουμε δρόμο μπροστά μας, μάχες να δώσουμε και παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα και την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε. Υπάρχουν ακόμα ανοικτές πληγές στην κοινωνία. Ο κόσμος που μόχθου που εκπροσωπούμε σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα δεν είναι τοπίο στην ομίχλη. Ο δρόμος είναι ορατός και η διέξοδος πιο κοντινή και ρεαλιστική από ποτέ».

Οι θεσμικές πρωτοβουλίες

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά:

* στην προσπάθεια να δημιουργηθεί πλαίσιο πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και για την ηθικοποίηση της δημόσιας υγείας.

* στην μεταρρύθμιση της Παιδείας.

* στη δημιουργία πλαισίου για την κοινωνική οικονομία.

* στη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση

* στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου (έστω και μετά από κύματα και περιπέτειες.

* στη διεύρυνση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων (όπως η αλλαγή ταυτότητας φύλου)

* τον συνεχή αγώνα κατά της μαύρης εργασίας.

* τη μεταρρύθμιση του κράτους

* τα περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση στα οποία συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες όχι ως κομπάρσοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα