26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Το Μαξίμου επισημαίνει ότι “παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις”

από fimotro

Η Αθήνα «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις» και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έλευση του Μπάρακ Ομπάμα η οποία αποκτά ιστορική σημασία μετά την επικράτηση Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και για τις δύο εκδοχές δεδομένου ότι σε όλα τα μεγάλα γεγονότα στον πλανήτη τους τελευταίους μήνες οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω.

Οσον αφορά στην «επόμενη μέρα», οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή στο χρέος και στο Κυπριακό.

Επισημαίνουν δε, ότι, στο μεταξύ, η επίσκεψη Ομπάμα διατηρεί την εξαιρετικά μεγάλη σημασία της λόγω του σφικτού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές της, καθώς η κομβική ημερομηνία είναι η 5η Δεκεμβρίου.

Οπως λένε, μηνύματα για αναβολή του ταξιδιού του απερχόμενου προέδρου (σε Αθήνα-Βερολίνο) δεν έχουν υπάρξει.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις», ενώ, πέραν των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, εστιάζει την προσοχή της στις προεκλογικές θέσεις που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες.

Παπαδημούλης: Σοκ η νίκη Τραμπ

Αντιθέτως, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ελληνας ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζει την ανάγκη να κινητοποιηθεί η Ευρώπη για την «κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη» και η Ελλάδα «να υλοποιήσει γρήγορα τον σχεδιασμό για την ελάφρυνση του χρέους και να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Καταλήγοντας, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την προσδοκία «το σοκ από τη νίκη του Τραμπ» να λειτουργήσει «ως εγερτήριο μήνυμα για τη δημιουργία ενός αντιφασιστικού, δημοκρατικού μετώπου ανά τον κόσμο».

Η δήλωση του κ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:

«Η νίκη Τραμπ αποτελεί ένα αρνητικό σοκ, μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα σε όλο τον πλανήτη. Η σπουδή της ομογάλακτής του Μαρίν Λε Πεν να πανηγυρίσει γι’ αυτή τη νίκη το δείχνει καθαρά.

Αυτή την ώρα κάθε δημοκράτης και νοήμων άνθρωπος παντού στον κόσμο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Στην Ευρώπη επιβάλλεται να γίνουν άμεσα κινήσεις σε όλους τους τομείς για την ενίσχυση της σταθερότητας, της συνοχής, της πολιτικής ανάπτυξης και για την αποτελεσματικότερη απάντηση στο κύμα αστάθειας που θα γεννήσει.

Για την Ελλάδα αυτή την ώρα επιβάλλονται δύο πράγματα: Πρώτον, να τρέξουμε για να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό που θα μας εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους και τη στροφή στην οικονομική ανάπτυξη και δεύτερον, να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Το οδυνηρό σοκ από τη νίκη Τραμπ μπορεί να είναι κι ένα εγερτήριο μήνυμα για ένα ευρύ αντιφασιστικό δημοκρατικό μέτωπο παντού στον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που σηματοδοτεί η νίκη Τραμπ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα