26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

“Τα βρήκαν” Τίλερσον και Τσαβούσογλου με φόντο την «κόντρα» στη Συρία

από fimotro

Να προσπαθήσουν να σώσουν τη στρατηγική τους σχέση, η οποία, όπως η ίδια η Ουάσιγκτον αναγνώρισε, έφτασε σε σημείο κρίσης, αποφάσισαν από κοινού ΗΠΑ και Τουρκία. Η Άγκυρα μάλιστα προτείνει κοινά βήματα στη Συρία εάν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες YPG, που είναι κόκκινο πανί για την Τουρκία αλλά σύμμαχοι των ΗΠΑ, αποχωρήσουν από την περιοχή των συνόρων.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο κρίσης στη σχέση μας» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον μετά τη συνάντησή του σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είχε προηγηθεί, χθες βράδυ, η τρίωρη συνάντησή του με τον ίδιο τον «Σουλτάνο», τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Αποφασίσαμε, και ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε χθες βράδυ, πως χρειάζεται να συζητήσουμε το πώς θα προχωρήσουμε. Η σχέση είναι πολύ σημαντική» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, εξηγεί το Reuters, δεν έχουν στρατεύματα στην περιοχή της Αφρίν, όπου είναι σε εξέλιξη οι τουρκικές επιχειρήσεις. Η Τουρκία όμως έχει προτείνει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της ανατολικά στην πόλη Μανμπίτζ, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, οδηγώντας πιθανώς σε μετωπική με μονάδες που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Reuters πως η Τουρκία πρότεινε κοινές επιχειρήσεις τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων στη Μανμπίτζ. Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό εφόσον οι πολιτοφύλακες YPG αποσύρονταν σε θέσεις ανατολικά του Ευφράτη, μακροχρόνιο αίτημα της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει κοινά βήματα με τις ΗΠΑ στη Συρία μετά την αποχώρηση των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι το ποιος θα κυβερνά και θα παρέχει ασφάλεια στις περιοχές αυτές» δήλωσε. «Θα συντονιστούμε για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στη Μανμπίτζ και άλλες πόλεις. Αφότου οι YPG αποχωρήσουν, μπορούμε να κάνουμε κοινά βήματα με τις ΗΠΑ βασισμένα στην εμπιστοσύνη».

Ανακοίνωσε επίσης πως οι δύο χώρες διαμόρφωσαν έναν «μηχανισμό» για περαιτέρω συνομιλίες και θα συναντηθούν εκ νέου στα μέσα Μαρτίου για να εξομαλύνουν τις διαφορές τους.

Σύμφωνα με τον Τίλερσον, τα θέματα που αφορούν τη Μανμπίτζ θα έχουν προτεραιότητα στις συνομιλίες. Αναγνώρισε τι δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τα σύνορά της αλλά ζήτησε από την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην Αφρίν και να αποφύγει ενέργειες που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.

Δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες για τους εργαζόμενούς τους στις αποστολές τους στην Τουρκία και κάλεσε την Άγκυρα να αφήσει ελεύθερο έναν Αμερικανό πάστορα και άλλους Αμερικανούς που ήταν κρατούμενοι στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα