26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Σ. Γκότσι: «Πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον της Ευρώπης»

από fimotro

ΡΩΜΗ. Καθώς η Ε.Ε. ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου 1957, επιστρέφοντας στην ιταλική πρωτεύουσα για μια πανηγυρική τελετή, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα επικρατεί περισσότερο ατμόσφαιρα περίσκεψης παρά ενθουσιασμού για το κοινό μέλλον.

«Αν το status quo συνεχιστεί, τότε πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι. «Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι θέλουμε να είμαστε μια κοινότητα 27 κρατών. Αλλά ήρθε επίσης η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες πολιτικές φιλοδοξίες». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κάποιες χώρες μπορεί να επιδιώξουν στενότερη ολοκλήρωση, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να βρεθούν εκτός σκληρού πυρήνα. Η Ιταλία έχει ζητήσει από τη Βρετανία να μην υποβάλει το επίσημο αίτημα για αποχώρηση από την Ε.Ε. πριν από τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου, παράκληση που δεν είναι βέβαιο ότι θα εισακουσθεί από τη Βρετανή πρωθυπουργό Μέι. Η Μέι δεν θα παραστεί στην τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του αποτελέσματος των εκλογών στην Ολλανδία, μια χώρα του ευρωπαϊκού πυρήνα, στην οποία κερδίζουν σταθερά έδαφος πολιτικές δυνάμεις που ζητούν τη ρήξη με την Ε.Ε.

Πάγια πεποίθηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ότι η απέχθεια προς την Ε.Ε. τροφοδοτείται από την τακτική των κρατών-μελών να μεταθέτουν στις Βρυξέλλες ευθύνες για αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Με ανακοίνωσή του, ο Γιούνκερ εξήγγειλε ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι ευρωπαϊκοί κανόνες από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά και ανάληψη ευθύνης από τις εθνικές κυβερνήσεις. Οργανα όπως η Μόνιμη Επιτροπή για τα Φυτά, τα Ζώα και τις Ζωοτροφές έχουν την εξουσία να θέτουν κανόνες που αφορούν τη διατροφική ασφάλεια με άκρως αδιαφανή τρόπο. «Πρόκειται για μαύρα κουτιά», λένε περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Οι προτάσεις δεν δημοσιεύονται, οι ψηφοφορίες είναι μυστικές και δεν γνωρίζουμε ποιος ψήφισε τι». Το αν ο Γιούνκερ τα αλλάξει όλα αυτά είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα