26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Στο 4,8% η απόδοση του πενταετούς ομολόγου

από fimotro

Στο 4,8% διαμορφώνεται η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο που μεταδίδει το Bloomberg, κατά τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του ομόλογου του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.

Η τιμολόγηση του ομολόγου, λήξεως το 2022, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, ενώ η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι, όταν ανακοινωθεί και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ενός επιτοκίου κάτω του 4,95% και η άντληση περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η δημόσια προσφορά έχει ως αποδέκτες τόσο τους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019, όσο και νέους επενδυτές μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η σημερινή έκδοση περιλαμβάνει τρία σκέλη:

α) την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν στις 17 Απριλίου 2019 με το νέο 5ετές ομόλογο,

β) την επιστροφή των ομολόγων λήξης 2019 μέσω καταβολής μετρητών με τιμή αγοράς 102,60 (δηλαδή για κάθε 100 ευρώ χρέος που επιστρέφει ο επενδυτής από το παλαιό ομόλογο θα εισπράττει 102,60 ευρώ για κάθε νέο ομόλογο) και

γ) αγορές του νέου 5ετούς ομολόγου με καταβολή μετρητών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις τεχνικές λεπτομέρειες για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το οποίο αντικαθιστά τα παλαιά πενταετή ομόλογα, που είχαν εκδοθεί επί διακυβέρνησης Σαμαρά και λήγουν το 2019, με νέα που θα λήγουν το 2022 και θα έχουν ευνοϊκότερους όρους. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική, καθώς ανοίγει τον δρόμο για έξοδο της χώρας στις αγορές, τον Αύγουστο του 2018, ύστερα από τρία χρόνια απουσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα