26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Στον Αλ. Χαρίτση για τη μη αξιοποίηση των κονδυλίων για το προσφυγικό ρίχνει τις ευθύνες ο Μουζάλας!

από fimotro

Στο… υπουργείο Οικονομίας τα ρίχνει ο Γιάννης Μουζάλας για τη μη αξιοποίηση των κονδυλίων για το προσφυγικό, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στον απόηχο των πληροφοριών ότι απείλησε με παραίτηση κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των εσωκομματικών πυρών που δέχεται.

Τα ρίχνει στον… Αλ. Χαρίτση για τα κονδύλια

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αξιοποίηση των κονδυλίων του προσφυγικού, ο κ. Μουζάλας τόνιζε πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια αυξητική τάση στην απορρόφηση των κονδυλίων». «Τα χρήματα αυτά δεν έχουν διατεθεί μόνο στο κράτος αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία και σε ΜΚΟ. Αυτά τα χρήματα εμείς δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε», είπε.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις πληροφορίες περί παραίτησής του δήλωσε: «Υπάρχει ένα γεγονός, ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός». Πάντως, ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».

«Δεν θα μεταφέρουμε τους πρόσφυγες από τα νησιά»

Κατά τα άλλα, ο υπουργός διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταφέρει τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στα κέντρα υποδοχής των νησιών στην ενδοχώρα καθώς δεσμεύεται από τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Αντ’ αυτού παρουσίασε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των καταυλισμών, που περιλαμβάνει επί της ουσίας ημίμετρα όπως η ενοικίαση ξενοδοχείων και πλωτών μέσων που θα φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους.

Το σχέδιο προβλέπει σύμφωνα με τον υπουργό τη διεύρυνση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής με τη δημιουργία επιπρόσθετων χώρων μέσα ή δίπλα στα hot spots και την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. Ωστόσο, πέρυσι το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε καθώς συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από τους δημάρχους των νησιών και μερίδα των τοπικών κοινωνιών. «Το σχέδιο αυτό σήμερα αποκτά καινούρια επικαιρότητα με την αύξηση των ροών και η εξεύρεση νέων χώρων παραμένει επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος έκρινε τις συνθήκες φιλοξενίας στη Μυτιλήνη «πολύ κακές», στη Σάμο «κακές αλλά βελτιώνονται» και στη Χίο «όχι καλές, αλλά μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να μισθώσουν ξενοδοχεία στα νησιά για τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες, ενώ «οι ξενοδόχοι της Λέσβου και της Χίου δέχονται να παράσχουν τα ξενοδοχεία τους για τη βελτίωση της κατάστασης». Ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση στοχεύει στη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. «Σήμερα η κατάσταση είναι έκτακτη, αύριο θα είναι πιο έκτακτη. Επομένως είναι θέμα εβδομάδων αν θα βρούμε οικόπεδα για την επέκταση των ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχήςκαι Ταυτοποίησης) ή αν θα βάλουμε τα πλωτά μέσα», εξήγησε.

Στη φάση αυτή των αυξημένων ροών η κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, μιλάει «για αποσυμφόρηση των camp και όχι αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα νησιά μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο τρεις κατηγορίες: τους ευάλωτους, τα ασυνόδευτα και όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου». Αυτή η αποσυμφόρηση είναι σε εξέλιξη «όταν έχουμε θέσεις», ωστόσο «το να μεταφέρεις ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τον Οκτώβριο μεταφέρθηκαν 2.796 άτομα στην ενδοχώρα, αλλά ήρθαν 3.998 στα νησιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα