26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Στα 12,3 εκατ. ευρώ εκτιμούν τις αποζημιώσεις στη δυτική Αττική οι ασφαλιστικές

από fimotro

Αποζημιώσεις, ύψους 12,3 εκατ. ευρώ (11,6 εκατ. ευρώ επί ασφαλίσεων περιουσίας και 651.000 ευρώ για αυτοκίνητα), καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που απέστειλαν στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) 27 επιχειρήσεις – μέλη της, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 99% της παραγωγής ασφαλίστρων των ασφαλίσεων περιουσίας, οι περισσότερες ζημιές (81) καταγράφηκαν σε εμπορικά ακίνητα, με το μέσο κόστος να προσεγγίζει τις 70.000 ευρώ.

Αποζημίωση πέριξ των 5,3 εκατ. ευρώ έχει προβλεφθεί για 18 ζημιές σε βιομηχανικά κτήρια, ενώ, στον αντίποδα, μικρής έκτασης είναι η χρηματική ικανοποίηση, που έχει οριστεί για τις κατοικίες (710.963 ευρώ σε σύνολο 78 ζημιών). «Όσοι έχτισαν το σπίτι τους λαμβάνοντας δάνειο τότε το πιθανότερο είναι να έχουν λάβει και τη σχετική ασφάλιση από την τράπεζα», εξηγούν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, προσθέτοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ασφαλίζουν το κτήριο και όχι το περιεχόμενο, με συνέπεια πολλοί από τους κατοίκους να είναι «ακάλυπτοι» για ζημιές, που προκλήθηκαν σε οικοσκευές και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

Η Μάνδρα, όπως, άλλωστε, αναμενόταν, ήταν εκείνη, που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό πρόβλεψης αποζημίωσης (88,2% έναντι 4,7% για τη Νέα Πέραμο, 3,1% για τη Μαγούλα, 2,5% για τα Μέγαρα και 1,4% για την Ελευσίνα). Πιο αναλυτικά, από τη συνολική αποζημίωση, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, τα 4,9 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τη ζημιά σε βιομηχανικά ακίνητα και τα 4,8 εκατ. ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις. Τέλος, περίπου μισό εκατομμύριο είναι η πρόβλεψη αποζημίωσης για τα σπίτια.

Συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων

Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις 177 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας, με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 11,6 εκατ. ευρώ και συνεπώς με τη μέση δηλωθείσα ζημία να φτάνει τα 65.833 ευρώ.

Ανάλυση ανά περιοχή

Η μεγαλύτερη γεωγραφική συγκέντρωση των ζημιών περιουσίας καταγράφεται στην περιοχή της Μάνδρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η κατάτμηση των ζημιών ανά περιοχή έχει ως εξής:

  • Μάνδρα (62,1% του πλήθους ζημιών – 88,2% της πρόβλεψης αποζημίωσης)
  • Νέα Πέραμος (17,5% του πλήθους ζημιών – 4,7% της πρόβλεψης αποζημίωσης)
  • Ελευσίνα (8,5% του πλήθους ζημιών – 1,4% της πρόβλεψης αποζημίωσης)
  • Μέγαρα (7,9% του πλήθους ζημιών – 2,5% της πρόβλεψης αποζημίωσης)
  • Μαγούλα (4% του πλήθους ζημιών – 3,1% της πρόβλεψης αποζημίωσης)

Ασφαλίσεις Αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της έρευνας 149 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 651.000 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 4.370 ευρώ.

Στην ιστοσελίδα της ΕΑΕΕ αναρτήθηκε η έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις-πλημμύρα) που συνέβησαν στην Δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα