2 Μαΐου 2024
2 Μαΐου 2024

Πώληση μονάδων της ΔΕΗ ζητούν εκ νέου οι δανειστές!

από fimotro

Tην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ως δομικό μέτρο για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού ζητούν οι δανειστές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχειρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ, αναφερόμενος στην έλλειψη ρευστότητας έδωσε έμφαση στις δυσκολίες είσπραξης λογαριασμών εν όψει και των αποπληρωμών δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος Απριλίου. «Αν δεν δώσουμε τα χρήματα αυτά, τότε οι τράπεζες μας πάνε για χρεοκοπία…», δήλωσε ο Μ. Παναγιωτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Σάββατο στην Πτολεμαϊδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο λιγνιτικό κέντρο της περιοχής.
Μικρή ΔΕΗ
Οσον αφορά στην πώληση μονάδων -τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ- ο επικεφαλής της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών, επαναφέρουν την ανάγκη λήψης δομικών μέτρων στην αγορά ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και ζητούν αυτά να περιγραφούν λεπτομερώς. Ο ίδιος πάντως δήλωσε την αντίθεσή του στην πώληση μονάδων , όπως και στην αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που διατίθενται μέσω των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ)- που επίσης ζητούν οι πιστωτές-, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του μεριδίου της εταιρίας στη λιανική μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως είναι η πώληση χαρτοφυλακίου πελατών. Αποκάλυψε ότι εντός της εβδομάδας θα επιλεγεί ο σύμβουλος, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους την PWC και την Ernst & Young. Ο σύμβουλος θα αναλάβει τη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου πελατών, τη σύσταση των σχετικών θυγατρικών και τις διαδικασίες πώλησή τους. Στόχος είναι να πουληθεί σε ιδιώτες χαρτοφυλάκιο της τάξης των 600-700.000 πελατών, το πιθανότερο αναλογικά μοιρασμένο σε δύο εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα ήθελε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Ο κ. Παναγιωτάκης είπε ακόμα ότι μπορεί να υπάρξουν κίνητρα για τους ιδιώτες που θα διεκδικήσουν τα πελατολόγια αυτά, όπως π.χ. έκπτωση και σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της ΔΕΗ στα νέα σχήματα αλλά και τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου ιδιώτη στη τελική διαμόρφωση του πελατολογίου.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ κατήγγειλε τρίτους παραγωγούς ηλεκτρισμού για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, με στόχο την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά. Είπε ότι έχει καταθέσει τα σχετικά στοιχεία στη ΡΑΕ και περιμένει απαντήσεις.
ΤΑΙΠΕΔ
Ερωτηθείς για το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, φάνηκε να συντάσσεται με τις απόψεις του υπουργείου, δηλαδή να μην πουληθεί αλλά να περάσει στο σκέλος αξιοποίησης του νέου υπερταμείου. Οσον αφορά στη ρευστότητα της ΔΕΗ είπε καταρχήν ότι διασφαλίστηκε το κοινοπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, από την άλλη όμως η επιχείρηση πρέπει να εξοφλήσει δύο μεγάλες δόσεις προηγούμενων δανείων, ύψους 100 εκατ. ευρώ εντός του μήνα και περί τα 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος Απριλίου. Παραδέχθηκε ότι η ΔΕΗ από τον Ιανουάριο πάγωσε τις πληρωμές για τη χρέωση προμήθειας, καθώς και ότι καθυστερεί πληρωμές σε εργολάβους. Είπε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, συμπεριλαμβανομένων των χρεών που έχουν διακανονιστεί, φθάνουν στα 2,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα