26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Πώληση λιγνιτικών, αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ

από fimotro

Την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σε ποσοστό περίπου 40% του λιγνιτικού δυναμικού της, των αναλογούντων ορυχείων και… στο βάθος του ορίζοντα την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία με τους δανειστές για τα ενεργειακά, ενώ θα συνεχιστούν οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ). Σε ξεχωριστό κεφάλαιο, η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει την υποχρέωση ως το τέλος του χρόνου να έχει πουλήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ.
Παρότι, το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, το αγγλικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιέχει εντός αγκυλών την αναφορά ότι «οι ενδεχόμενες ανάγκες για πρόσθετα διαρθρωτικά περιλαμβάνουν τα υδροηλεκτρικά».
Το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο μετά το μάρκετ τεστ του Νοεμβρίου 2017 για την πώληση λιγντικών μονάδων, ειδικά στην περίπτωση εκείνη που το αγοραστικό ενδιαφέρον για τους λιγνίτες είναι περιορισμένο, όπως πολλοί ήδη προεξοφλούν. Τα βασικότερα από τα μέτρα, που περιλαμβάνει η συμφωνία, με βάση το κείμενο του υπουργείου είναι:
Λιγνίτες
• Μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ.
• Ο δυνητικός επενδυτής ή επενδυτές δεν θα συνδέονται με κανέναν τρόπο με τη ΔΕΗ, για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες.
• Ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια.
• Στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος και επενδυτικά σχήματα, στα οποία θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιφέρειες και άλλοι τοπικοί φορείς.
• Ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, θα κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) ως τα μέσα Μαΐου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευση των μέτρων σε επόμενο στάδιο. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς (market test) μέχρι το Νοέμβριο 2017. Η υλοποίησή τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο 2018.
ΝΟΜΕ
• H ποσότητα ηλεκτρισμού που θα δημοπρατεί η ΔΕΗ αυξάνεται, αν και σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την αύξηση που αρχικώς ζητούσαν οι δανειστές, στο 16% (από 12%) για το 2017, στο 19% για το 2018 και στο 22% για το 2019. Τα ΝΟΜΕ θα συνεχιστούν και μετά την εφαρμογή των μέτρων για τον λιγνίτη αλλά οι ποσότητες θα μειωθούν.
ΔΕΗ
• Πλάνο Δράσης, για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ.
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Η εκκρεμότητα αυτή των παρελθόντων ετών θα τακτοποιηθεί σε βάθος πενταετίας, έως το 2022, προκειμένου να αποφευχθούν αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.
Φυσικό αέριο
Εως το Σεπτέμβριο 2017 θα υποβληθεί οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.
Target Model
Η συμφωνία προβλέπει να υποβληθεί άμεσα στους θεσμούς οδικός χάρτης για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο του Μοντέλου Στόχου (Target Model).
ΔΕΣΦΑ
Ως τα τέλη του 2017 θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΠΕ, 31% ΤΑΙΠΕΔ), με το δημόσιο να διατηρεί το υπόλοιπο 34%. Ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος Διαχειριστής, ή σε σύμπραξη με επενδυτή από τρίτες χώρες, για λόγους ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα