26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

“Παράθυρο” και από Ντάισελμπλουμ για μείωση των πλεονασμάτων

από fimotro

Αισιόδοξος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρός του Γ. Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε τεράστια την απαίτηση να διατηρήσει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει για πόσα χρόνια η Ευρωζώνη θέλει να διατηρηθούν. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να διατηρήσει το συγκεκριμένο στόχο για πολλά χρόνια και κάποιοι άλλοι λένε πως πρέπει, με τον ίδιο να επιχειρεί να κινηθεί με πιο συμβιβαστικό τρόπο, επισημαίνοντας πως ανάμεσα σε αυτές τις απόψεις υπάρχει ένας ρεαλιστικός δρόμος.
Άλλωστε ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει το τελευταίο διάστημα πως πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το τι ακριβώς σημαίνει -μεσοπρόθεσμα- όταν μιλάμε για την απαίτηση των πιστωτών από την Ελλάδα να διατηρήσει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από το 2018 και μετά. Το σημείο αυτό αποτελεί και το σημαντικό σημείο τριβής στη διαπραγμάτευση. Εάν υιοθετηθεί ως συμβιβασμός η Ελλάδα να διατηρήσει πλεόνασμα 3,5% και για τη διετία 2019 ? 2020, για να συναινέσει το ΔΝΤ συμμετέχοντας στο πρόγραμμα όπως θέλει η Γερμανία, το Ταμείο απαιτεί να προκαθοριστούν μέτρα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ «έχει κάποιο δίκιο» όταν λέει πόσο δύσκολο είναι να καταφέρει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια. «Είναι κάτι τεράστιο αυτό που ζητάμε, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε, ενώ για το χρέος εκτίμησε πως ότι ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει τη Δευτέρα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος των δανείων, ενώ στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν και άλλα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μεσομακροπρόθεσμα.
Όπως ανέφερε, το ΔΝΤ και δικαίως θα ρωτήσει πόσο αποφασισμένη είναι η Ευρωζώνη να λάβει αυτά τα περαιτέρω μέτρα, για να προσθέσει πως το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει στο διοικητικό του συμβούλιο το θέμα της συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου. Τέλος, υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχίσουν οι συζητήσεις στη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει και πρέπει να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα