26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Πανηγυρίζει η Άγκυρα για τις Πρέσπες και υποδέχεται τη «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ

από fimotro

Ανακοίνωση μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζοντας, ουσιαστικά, στο ΝΑΤΟ τη «Μακεδονία».

Η Άγκυρα στην ανακοίνωση της αναφέρεται στα Σκόπια με τον όρο «Μακεδονία» θυμίζοντας μάλιστα πως αναγνωρίζει το κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την ημέρα της ανεξαρτησίας του.

«H Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας από την ανεξαρτησία της κι έπειτα με το συνταγματικό της όνομα. Το επονομαζόμενο ‘ζήτημα ονομασίας’ συνιστούσε εδώ και 27 χρόνια εμπόδιο στη διαδικασία ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έφερε λύση στο θέμα αυτό, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Μακεδονίας κι έπειτα από το ελληνικό κοινοβούλιο και έτσι απομακρύνθηκε αυτό το εμπόδιο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση Ερντογάν παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ αφού επεδίωκε να γίνει κράτος προστάτης των Σκοπίων διευρύνοντας την σφαίρα επιρροής της στα βορειοδυτικά σύνορα μας (τόξο ΠΓΔΜ-Αλβανίας-Κοσόβου).

Μάλιστα ο Ερντογάν ήταν αυτός που απαίτησε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ακόμα και χωρίς επίλυση του ονοματολογικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις πρώτες επισκέψεις του Νικολα Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια ήταν στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα