26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Παίρνουν πίσω την 5ετή έκπτωση στους νέους επιστήμονες!

από fimotro

Άλλη μία από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες φαίνεται πως ακυρώνεται με τη νέα εγκύκλιο για τις ασφαλιστικές εισφορές που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι νέοι επιστήμονες που κατά τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους θα τύχουν έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές, θα κληθούν να καταβάλουν διπλή οφειλή στον ΕΦΚΑ, η οποία μάλιστα θα προσαυξάνεται ετησίως.

Με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ πέφτει στο κενό η υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους νέους επιστήμονες του ΕΤΑΑ, καθώς και αυτοαπασχολούμενους ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια.

Ειδικότερα, ορίζει πως θα πληρώνουν μειωμένες εισφορές κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης 14% και τα επόμενα 3,17% και τοποθετεί την ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού τους στα 410,26 ευρώ. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι οι εκπτώσεις αυτές, τόσο στο ποσοστό όσο και στη βάση υπολογισμού των εισφορών, θα θεωρούνται ασφαλιστικές οφειλές και θα προσαυξάνονται ετησίως κατά τη μεταβολή μισθών που ορίζει η ΕΛΣΤΑΤ. Πρέπει, δε, να εξοφληθούν εντός 15ετίας, κατά 1/5 κατ’ έτος, για τα έτη κατά τα οποία το εισόδημα υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η κατώτατη εισφορά κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης θα είναι 108,17 ευρώ, ενώ η ετήσια οφειλή 717,36 ευρώ. Αντίστοιχα, τα επόμενα 3 χρόνια η κατώτατη δυνατή εισφορά θα ανέβει σε 120,47 ευρώ, με την ετήσια οφειλή να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 569,76 ευρώ.

Πηγή: thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα