26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Πήρε όλο το χαρτί της ειδησεογραφίας πάλι ο Χατζηνικολάου

από fimotro

Την πιο σημαντική συνέντευξη των τελευταίων μηνών πήρε πάλι ο Χατζηνικολάου. Εν μέσω διαπραγμάτευσης είχε καλεσμένο στο δελτίο του τον υπ. Οικονομικών δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και τηλεθέαση στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Η συνέντευξη πολύ ενδιαφέρουσα. Θα επιδιώξουμε πολιτική συμφωνία σε όλο το πακέτο στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με το Ν. Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Για αυτό το λόγο έχουμε καθυστέρηση» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρέπει να κρατηθούν λεπτές ισορροπίες αναφορικά με το χρόνο που θα κλείσει η συμφωνία. Ενώ συμπλήρωσε ότι «μετά θα κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες.
Είπε επίσης ότι «δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση από το ΔΝΤ». Συνέστησε δε στην Κριστίν Λαγκάρντ να έχει δίκαιες απαιτήσεις και να μη «ροκανίζει το χρόνο» αναφορικά με την απόφαση της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μερικές χώρες στο Eurogroup θέλουν το ΔΝΤ μέσα είπε, αναφέροντας ότι η θέση της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ανάλογη της ελληνικής. Η Κομισιόν προσπαθεί να ισοροπήσει κάποιες από τις απαιτήσεις των δανειστών είπε.
«Αυτή τη στιγμή εκτός από τη ΝΔ και ίσως το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κάποιος που να μη θέλει λύση για την Ελλάδα» ανέφερε.
«Δεν έχω τελεσίγραφο στα χέρια μου» τόνισε επίσης.
Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, έντιμα προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί μια συνολική λύση-πακέτο, ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.
Επισήμανε δε ότι «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας. «Να είναι καλύτερα από ό,τι ήταν πριν και όταν θα έρθει η ανάπτυξη να ξέρει ότι θα κερδίσει παραπάνω από ό,τι οι άλλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε ότι «η διαπραγματευτική ομάδα ποτέ δεν είχε “λευκή επιταγή” από τον κόμμα και την κυβέρνηση» και πρέπει να περιμένουν να δουν το συνολικό πακέτο της συμφωνίας.
«Δεν διαπραγματευόμαστε μόνον για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά μέτρα», είπε ειδικά για τις πιέσεις των θεσμών να μειωθεί το αφορολόγητο. Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, απάντησε πως η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις σε πάρα πολλούς τομείς (γεγονός που έχουν αναγνωρίσει τόσο ο ΟΟΣΑ, όσο και το ΔΝΤ), αλλά «κάποια πράγματα πρέπει να τα κρατήσεις πίσω έως ότου οι άλλοι ανοίξουν τα χαρτιά τους». Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πρόσφατα «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», είπε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει όσο πιο σκληρή γραμμή γίνεται.
Ανέφερε ότι οι πιο πολλοί «παίκτες» στην Ευρώπη δεν επιθυμούν επανάληψη του 2015 και ο κοινοτικός επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσπαθούν να βρουν λύση- πακέτο. Επισήμανε επίσης ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ συμφωνούν με την ελληνική θέση ότι είναι παράλογο να ζητείς νέα μέτρα όταν υπάρχει υπεραπόδοση στα έσοδα. Ωστόσο, προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ελληνικής θέσης και αυτής ορισμένων χωρών της ευρωζώνης που θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε, επίσης, ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη δεν είναι μόνο πολιτικά, «δεν είναι μόνο το Brexit και η Λεπέν», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά αφορούν και το τραπεζικό σύστημα, καθώς και το μεγάλο χάσμα μεταξύ Γερμανίας και των υπόλοιπων κρατών με την πρώτη να έχει πολύ μεγάλα πλεονάσματα και να ζητά από τους άλλους να είναι ανταγωνιστικοί.
Ειδικά για το ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος «απάντησε» στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας ότι «δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν εξαιρέσεις και δεν ζητώ ιδιαίτερη μεταχείριση από το ΔΝΤ. Αλλά, όσο σκληροί είναι με εμάς ζητώντας μέτρα, το ίδιο σκληροί να είναι και με την Ευρώπη για το θέμα του χρέους». Επισήμανε ότι στο Ταμείο έχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα διότι μπήκαν σε ένα πρόγραμμα χωρίς να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση του χρέους και επιπλέον φοβούνται μήπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητήσει να αποχωρήσουν («μήπως τραβήξει την πρίζα», όπως είπε χαρακτηριστικά).
Ο υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με την άποψη του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ότι «όλοι είναι στο ίδιο καζάνι», επισημαίνοντας ότι «θα αφήσουμε το “αποτύπωμά” μας εάν έχουμε περισσότερο χρόνο (με έργο σε παιδεία, υγεία και ανθρωπιστική κρίση)». Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα μη παραμετρικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα απελευθερωθούν πολλοί πόροι που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.
Ο κ. Τσακαλώτος κατέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για γενικόλογες τοποθετήσεις, ζητώντας να προσδιορίσουν επακριβώς ποιες δαπάνες και από πού θα περικοπούν. «Να μας πουν και ο κ. Στουρνάρας, που ήταν υπουργός του Σαμαρά, και ο κ. Σταϊκούρας τι φόρους ακριβώς και ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», είπε.
Ερωτηθείς εάν φοβάται ότι κινδυνεύει να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος, απάντησε πως «ας πετύχει η αριστερά αυτό που θέλει να πετύχει για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη και ας είμαι ο “μουντζούρης”».
Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, και ερωτηθείς αν «έρχεται να προσθέσει κάποιες ‘πινελιές’ και το σαββατοκύριακο να ψηφιστούν μέτρα στην Βουλή», ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το σημαντικό δεν είναι η νομοθέτηση των μέτρων, επανέλαβε ότι εκείνο που καθυστερεί είναι η εξεύρεση συνολικής λύσης-πακέτου, σημειώνοντας, ότι τόσο ο κ. Μοσκοβισί, όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ εντίμως εργάζονται για την ανεύρεση αυτής της συνολικής λύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα