26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Ο Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI!

από fimotro

Τον διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), Τζέιμς Κόμεϊ, απέλυσε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Κόμεϊ, που είχε αρχικά διατηρηθεί στη θέση του μετά την εκλογή Τραμπ, ηγούνταν της έρευνας του FBI σχετικά με τυχόν επαφές συνεργατών του αμερικανού πρόεδρου με τη Ρωσία κατά την προεκλογική περίοδο και αμέσως μετά τις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου.

Στην επιστολή απόλυσης που έστειλε στον κ. Κόμεϊ, ο πρόεδρος Τραμπ φροντίζει να αναφέρει πως ο επικεφαλής του FBI τον έχει ενημερώσει σε τρεις περιπτώσεις ότι το Γραφείο δεν τον ερευνά προσωπικά για επαφές με τη Ρωσία. Σημειώνει όμως ότι πλέον δεν πιστεύει στην ικανότητα του κ. Κόμεϊ να ηγηθεί της υπηρεσίας του.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που απολύεται πρόσωπο που ερευνά τέτοιου επιπέδου προεδρικές υποθέσεις στις ΗΠΑ από το 1973, όταν ξεσπούσε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ που γκρέμισε την προεδρία Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται πως η αποπομπή Κόμεϊ οφείλεται στους κακούς χειρισμούς του στην έρευνα για τα email της Δημοκρατικής προεδρικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον.

Το περασμένο καλοκαίρι, σε σπάνια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κόμεϊ είχε ανακοινώσει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία ώστε να ανοίξει ποινική έρευνα σε βάρος της κ. Κλίντον. Ωστόσο, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου άνοιξε εκ νέου την έρευνα, επικαλούμενος την ανακάλυψη νέων email. Η Δημοκρατική υποψήφια έχει αποδώσει την ήττα της στις ενέργειες Κόμεϊ.

Την απόλυση του Κόμεϊ είχε προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το FBI.

Σημειώνεται ωστόσο ότι πριν δύο μήνες ο κ. Σέσιονς είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από τις έρευνες για ρώσικη εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές, αφού ήλθαν στην επιφάνεια δύο προεκλογικές συναντήσεις που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Σέσιονς είχε πρωτύτερα αρνηθεί οποιαδήποτε επαφή με ρώσους αξιωματούχους.

Σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος Τραμπ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κόμεϊ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Κλίντον.

Απευθυνόμενους στους γερουσιαστές, ο κ. Κόμεϊ ανέφερε ότι η βοηθός της Χίλαρι Κλίντον, Χούμα Αμπεντίν, είχε στείλει «εκατοντάδες και χιλιάδες» e-mail, στον φορητό υπολογιστή του συζύγου της, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Την Τρίτη, ωστόσο, το FBI με επιστολή του προς τη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας, διευκρίνισε ότι τελικά επρόκειτο για έναν μικρό αριθμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα