ΟΗΕ: 220.000 παιδιά απειλούνται από τις νάρκες στην Ουκρανία

από fimotro

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύματα των ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται και η κάλυψη από ναρκοπέδια είναι μια από τις πιο πυκνές στον κόσμο, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Η αιματηρή σύρραξη ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αυτονομιστές φιλορώσους αντάρτες θέτει σε κίνδυνο τα 220.000 παιδιά που ζουν, παίζουν και πάνε σχολείο σε αυτή την περιοχή, όπου έχουν σπαρθεί νάρκες κατά προσωπικού και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, όπως σημειώνει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Είναι απαράδεκτο το ότι οι χώροι όπου παιδιά μπορούσαν να παίζουν με κάθε ασφάλεια πριν από τέσσερα χρόνια είναι τώρα γεμάτοι με θανατηφόρους εκρηκτικούς μηχανισμούς», υπογράμμισε η Τζοβάνα Μπαρμπέρις, η αντιπρόσωπος της UNICEF στην Ουκρανία.

«Όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να τερματίσουν αμέσως τη χρήση αυτών των απάνθρωπων όπλων τα οποία μολύνουν τις κοινότητες και θέτουν τα παιδιά σε διαρκή κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου», πρόσθεσε η Ιταλίδα.

Τα στοιχεία που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο δείχνουν ότι κατά μέσον όρο, κάθε εβδομάδα ένα παιδί πέφτει θύμα της σύγκρουσης κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και στην οποία διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες, σημειώνεται στην έκθεση.

Οι νάρκες κατά προσωπικού και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν έχουν πυροδοτηθεί προκάλεσαν την πλειονότητα των τραυματισμών και των θανάτων παιδιών-περίπου των δύο τρίτων του συνόλου-την ίδια περίοδο, διευκρίνισε η UNICEF.

Το Ταμείο προειδοποιεί ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί απειλούν επίσης υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως τα δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και παροχής αερίου.

Η UNICEF προέτρεψε όλα τα μέρη στη σύρραξη να δεσμευθούν ξανά στην τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και να αρχίσουν το ταχύτερο να προχωρούν σε άρσεις ναρκοπεδίων.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες φθάνοντας στο χειρότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο

Οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκαν φθάνοντας στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, επισήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τον βομβαρδισμό ενός χωριού που ελέγχουν κυβερνητικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή με ρουκέτες, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άμαχοι και να καταστραφούν ολοσχερώς ή να υποστούν ζημιές πενήντα σπίτια.

Ο ΟΑΣΕ, που επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, τόνισε ότι κατέγραψε 16.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας από την 11η Δεκεμβρίου ως τη 17η Δεκεμβρίου, αριθμό αυξημένο κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασε το 2014 και η αιματοχυσία συνεχίζεται, παρά τις συμφωνίες ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται πως θα τερμάτιζαν τη σύρραξη στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι. Θύματα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά.

«Σημειώνουμε με ανησυχία τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας να φθάνουν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Ερτουγρούλ Απακάν, ο τούρκος διπλωμάτης που είναι επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τον Φεβρουάριο μια έξαρση της βίας γύρω από την πόλη Αβντιίβκα, που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών.

Κατά τον Απακάν, η νέα κλιμάκωση συνάδει με μια «τάση» που έχει καταγραφεί, δηλαδή έπειτα από κάθε «νέα δέσμευση στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» να ακολουθεί «μια σταθερή αύξηση του επιπέδου της βίας» που καταλήγει «σε σφοδρές μάχες».

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο ορισμένες φωνές στη διεθνή κοινότητα, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, προτείνουν να αναπτυχθούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στο Ντονμπάς, την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Κίεβο και Μόσχα έχουν ταχθεί υπέρ της ιδέας καταρχήν αλλά διαφωνούν για το πού θα πρέπει να αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη και το εάν θα επιβλέπει τα ελεγχόμενα από τους αντάρτες σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία, κάτι που έχει εμποδίσει τη λήψη απόφασης.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 24.000 έχουν τραυματιστεί αφότου άρχισε η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών τον Απρίλιο του 2014.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατιώτες και όπλα στην άλλη πλευρά των συνόρων για να τροφοδοτεί τις φλόγες της σύρραξης. Η Μόσχα το αρνείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα