26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Μαντάς: Είμαστε δεσμευμένοι να βάλουμε τέλος στην ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

από fimotro

«Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά δεσμευμένοι να βάλουν τέλος στην ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Ο Χρήστος Μαντάς δεν αρνείται ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι δεσμευτική, προειδοποιεί ωστόσο όσους νομίζουν ότι μπορούν να οικοδομήσουν πολιτικές νίκες, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, ότι είναι γελασμένοι και τονίζει ότι δεν μπορεί οι πολιτικές αποφάσεις κάθε εκλεγμένης κυβέρνησης να εξαρτώνται ή να επηρεάζονται από εξωθεσμικούς παράγοντες και από τα κυκλώματα της διαπλοκής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με τη στάση των καναλαρχών και υπογραμμίζει ότι «οι πολιτικές συστημικές δυνάμεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστια ευθύνη για τη συνέχιση της κατάστασης αεροπειρατείας στο τηλεοπτικό τοπίο».
Ιδιαίτερα για την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ, ο Χρήστος Μαντάς, ως μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, τονίζει ότι η στάση της ΝΔ άλλαξε μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, και η αξιωματική αντιπολίτευση σύρθηκε στο να μην εκπληρώνει τη συνταγματική της επιταγή για συγκρότηση του ΕΣΡ. Αυτό το μπλοκάρισμα, όπως σημειώνει, οδήγησε στην τροπολογία, που μετέφερε τις αρμοδιότητες διενέργειας του διαγωνισμού, για μία και μόνο φορά στον αρμόδιο υπουργό και στην ΓΓΕΕ. Αναφερόμενος δε στην επικείμενη Διάσκεψη που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας, ο Χρήστος Μαντάς προειδοποιεί τη ΝΔ και όσους επιχειρήσουν να στήσουν νέους εκβιασμούς, ότι θα προσκρούσουν σε δημοκρατικό τείχος.
Ο Χρήστος Μαντάς ερωτάται για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις προκλήσεις για την κυβέρνηση και το κόμμα, από τούδε και στο εξής. «Θα κριθούμε κυρίως στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κόμμα βαθιά ριζωμένο στη κοινωνία, μαζικό, ένα κόμμα που θα εξακολουθεί να εκφράζει σταθερά, έστω και μέσα από συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, τους “από κάτω”», δηλώνει χαρακτηριστικά. Ερωτάται επίσης και για τον ανασχηματισμό και διατυπώνει τη γνώμη ότι «πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική αξιολόγηση, και στη συνέχεια να προχωρήσουν και οι όποιες αλλαγές στα πρόσωπα με τελική ευθύνη του πρωθυπουργού».
«Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να οδηγήσει τη χώρα και την κοινωνία στην έξοδο από τη λιτότητα, σε συμμαχία με τα κοινωνικά στρώματα που τον έφεραν στη διακυβέρνηση», αναφέρει επίσης ο κ. Μαντάς, ενώ όταν ερωτάται για τις δημοσκοπήσεις, δηλώνει πως υπάρχει σαφώς η δυνατότητα να ανατραπούν για ακόμη μια φορά και «να αποτραπεί η παλινόρθωση μιας ακραίας Δεξιάς, που όσους μανδύες και αν φορέσει, δεν μπορεί να κρύψει τον βαθύτατα αντιλαϊκό της πυρήνα».
Ακολουθεί η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά στην Κατερίνα Βλαχοδήμου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Με την απόφαση του ΣτΕ, ο διαγωνισμός για τα κανάλια κατέστη άκυρος. Η απόφαση αυτή συνιστά ήττα για την κυβέρνηση που εδώ και ενάμιση χρόνο είχε προσδώσει κυρίαρχο πολιτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και στην άρση των προνομίων του «παλαιού κατεστημένου», όπως ονόμαζε την κατάσταση με τα κανάλια;
Απ. Να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
α) Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά δεσμευμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό να ρυθμίσουν το τηλεοπτικό τοπίο, να βάλουν τέλος στην ανομία 27 χρόνων, όσες προσπάθειες και αν χρειαστούν και όσα εμπόδια και αν βρεθούν. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον, που θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο.
β) Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, για την οποία όταν γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δημοσιευθεί και συνεπώς πρέπει να κρατάμε μια επιφύλαξη αφού δεν έχουμε μελετήσει ακόμη τα σκεπτικά, είναι προφανώς δεσμευτική για την κυβέρνηση και επίσης παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Όσοι όμως με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ νομίζουν ότι μπορούν να οικοδομήσουνε πολιτικές νίκες είναι γελασμένοι. Θυμίζω, για παράδειγμα, το μαύρο στην ΕΡΤ και την κρίση του ΣτΕ που θεώρησε ότι αυτή η διαδικασία είναι συνταγματική και αναρωτιέμαι δημόσια για ποιον ήταν πολιτική νίκη η εξέλιξη του ζητήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Η σύγκρουση με συμφέροντα, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν ειδική μεταχείριση από το κράτος -ελέω των πολιτικών δυνάμεων που ήταν στη διακυβέρνηση – και εκφράζονται ιδιαίτερα εμφατικά στο τηλεοπτικό τοπίο, γνωρίζαμε ότι ήταν και θα είναι σκληρή. Όμως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε, δεν μας κρατάει, κανένας και δεν μπορεί να επιτρέψουμε οι πολιτικές αποφάσεις κάθε εκλεγμένης κυβέρνησης να εξαρτώνται ή να επηρεάζονται από εξωθεσμικούς παράγοντες και από τα κυκλώματα της διαπλοκής.

Ερ. Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα τη στάση που τήρησε όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή τη θέση της ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ περνάει μέσα από την κατάργηση του νόμου Παππά. Πώς σχολιάζετε αυτή τη γραμμή;
Απ. Αν η ΝΔ ταυτίζεται με τη στάση καναλαρχών ή διαπλεκομένων συμφερόντων στον χώρο της ενημέρωσης αυτό είναι δικό της πρόβλημα. Όμως ο λαός βλέπει και κρίνει. Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει όταν συνεχίζεται αυτή η κατάσταση αεροπειρατείας στο τηλεοπτικό τοπίο και οι πολιτικές συστημικές δυνάμεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστια ευθύνη σε αυτό. Θέλω να διευκρινίσω απολύτως, και το έζησα από κοντά καθώς είμαι μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, ότι η στάση της ΝΔ άλλαξε μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, και η ΝΔ σύρθηκε στο να μην εκπληρώνει την συνταγματική της επιταγή για συγκρότηση του ΕΣΡ (καθώς χρειάζονται τα 4/5). Αυτό το μπλοκάρισμα οδήγησε στην τροπολογία που μετέφερε τις αρμοδιότητες διενέργειας του διαγωνισμού, για μία και μόνο φορά, στον αρμόδιο υπουργό και στην ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται θα δούμε εάν την επόμενη Δευτέρα η ΝΔ θα συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Όμως αν επιχειρήσουν να στήσουν νέους εκβιασμούς θα προσκρούσουν σε δημοκρατικό τείχος. Πρέπει να είναι απόλυτα σαφές.

Ερ. Η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και οι δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, χαρακτηρίζονται από πολλές πλευρές ως θεσμικό ατόπημα. Δικαστικές ενώσεις επισημαίνουν ότι βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτή την κριτική που διατυπώθηκε για το ΣτΕ;
Απ. Είναι απολύτως προφανές ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική. Επιπλέον σημειώνω ότι δεν έχουμε πλήρη εικόνα καθώς δεν έχουμε δει ακόμη την απόφαση και το σκεπτικό. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κριτική σε αυτή την απόφαση, για όσα δηλ. γνωρίζουμε μέχρι τώρα, είναι θεσμικό ατόπημα. Είναι διαφορετικό να κατατεθούν διαφορετικά επιχειρήματα και άλλο ο χαρακτηρισμός θεσμικό ατόπημα. Αν ορισμένοι νομίζουν ότι θα φιμώσουν την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ γελιούνται. Πολύ περισσότερο γελιούνται αν θεωρούν ότι ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά σε όλες τους τις εκφράσεις θα σταματήσει.

Ερ. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση διαφορετικά; Για παράδειγμα με το ζήτημα που ανέκυψε με τα προσωπικά δεδομένα δικαστή που συμμετείχε στις διασκέψεις του ΣτΕ και τον χρόνο για την προκαταρκτική εξέταση;
Απ. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένους χειρισμούς, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Άλλωστε έχουν δοθεί εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, τον Νίκο Παρασκευόπουλο, για το συγκεκριμένο παράδειγμα που αναφέρατε. Οι δηλώσεις αυτές με καλύπτουν απολύτως και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν την υποκρισία πολλών, ανάμεσα στα άλλα, και εκδοτικών συγκροτημάτων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ερ. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι κατά παράβαση του Συντάγματος η μεταφορά από το ΕΣΡ της αρμοδιότητας της αδειοδότησης των καναλιών. Εφόσον είναι έτσι, ακόμη και η προσωρινή αδειοδότηση την οποία προανήγγειλε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι καταθέτει κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση, ποιες ελπίδες έχει να προχωρήσει;
Απ. Η κυβέρνηση και ο κάθε δημοκρατικός πολίτης και φαντάζομαι και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, δεν μπορούν να ανέχονται την χρησιμοποίηση ενός δημόσιου αγαθού χωρίς κανόνες και χωρίς τίμημα. Συνεπώς μέχρι την οριστική έκδοση αδειών από το ΕΣΡ χρειάζεται ένα πλαίσιο. Προς αυτή την κατεύθυνση παίρνει νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο-γέφυρα, δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για να μην προχωρήσει. Εκτός αν δούμε νέους εκβιασμούς από δυνάμεις που θέλουν τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, καθώς τα ιδιωτικά κανάλια, που ήδη κατέχουν δημόσιες συχνότητες ως κλειστό κλάμπ, δεν έχουν ούτε προσωρινές άδειες. Νομίζω πάντως ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα.

Ερ. Με τη διεξαγωγή του συνεδρίου και την εκλογή των μελών των κομματικών οργάνων ολοκληρώθηκαν οι κομματικές διεργασίες που, όπως έχει ειπωθεί, σηματοδοτούν μια νέα φάση για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν το πρώτο συνέδριο μετά τη διάσπαση και τις εκλογικές αναμετρήσεις. Εκτιμάτε ότι το συνέδριο ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις νέες προκλήσεις του κόμματος και της κυβέρνησης;
Απ. Το συνέδριο ήταν ενωτικό, ουσιαστικό και ώριμο. Νομίζω ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, και με την εκλογή των νέων οργάνων με την νέα ΚΕ και το νέο σχήμα της Πολιτικής Γραμματείας (Πολιτικό Συμβούλιο και Εκτελεστικό Συμβούλιο), να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και δημιουργικοί το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερη σημασία δίνω στη λειτουργία του ενιαίου πολιτικού κέντρου που έχει συγκροτηθεί στο επίπεδο της Πολιτικής Γραμματείας. Όμως έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις και πρωτόγνωρα καθήκοντα. Εκεί θα κριθούμε. Θα κριθούμε κυρίως στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κόμμα βαθιά ριζωμένο στη κοινωνία, μαζικό, ένα κόμμα που θα εξακολουθεί να εκφράζει σταθερά, έστω και μέσα από συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, τους «από κάτω».

Ερ. Εδώ και μήνες γίνεται συζήτηση για τον ανασχηματισμό. Ωστόσο επί πολλά χρόνια οι ανασχηματισμοί τροφοδοτούσαν τις συζητήσεις μέχρι να γίνουν, ενώ κατά κανόνα αμέσως μετά προκαλούσαν απογοήτευση γιατί σχεδόν ποτέ ή σπάνια οι αλλαγές προσώπων συνοδεύονταν από αλλαγές στην πολιτική. Ποιες είναι οι δικές σας πολιτικές προσδοκίες από τον επικείμενο ανασχηματισμό;
Απ. Θα ήταν αναληθές να λέγαμε ότι όλα στη κυβέρνηση λειτουργούν ρολόι. Μάλιστα προσωπικά στο συνέδριο έκανα μια πολύ αυστηρή κριτική σε σχέση με την αριστερή διακυβέρνηση. Πρέπει λοιπόν να εντοπιστούν συλλογικά οι δυσλειτουργίες, οι δομικές αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος, τα λάθη και οι αστοχίες, δηλ. να υπάρξει μια συνολική πολιτική αξιολόγηση και στη συνέχεια να προχωρήσουν και οι όποιες αλλαγές στα πρόσωπα με τελική ευθύνη του πρωθυπουργού. Οι ανασχηματισμοί, όπως όλοι γνωρίζουν, κρίνονται στην πράξη. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να βελτιωθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και ο συντονισμός της με το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες της επιτροπείας να οδηγήσουμε τη χώρα και τον λαό μας στην έξοδο από την μέγγενη των μνημονίων.

Ερ. Η ΝΔ καταγράφει μια δημοσκοπική υπεροχή, ωστόσο δεν καταγράφονται ουσιώδεις αλλαγές στο εκλογικό σώμα, δηλαδή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και πολύ μικρές μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ. Ποια είναι η δική σας άποψη για τις κοινωνικές διεργασίες ;
Απ. Οι δημοσκοπήσεις έχουν την αξία τους και δεν πρέπει να τις υποτιμούμε. Πολλές φορές όμως δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις βαθύτερες κοινωνικές διεργασίες, που έχουν τους δικούς τους χρόνους και είναι βεβαίως σύνθετες. Η άποψή μου είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι παγωμένη, καθώς βιώνει τις δραματικές επιπτώσεις της λιτότητας στη καθημερινότητα. Πολύ περισσότερο που μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ζει στην ακραία φτώχεια και βιώνει απελπισία. Σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να υπάρχουν ακραίες και «τυφλές» πολιτικές αντιδράσεις. Καθήκον λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ είναι να οδηγήσει τη χώρα και την κοινωνία στην έξοδο από τη λιτότητα, σε συμμαχία με τα κοινωνικά στρώματα που τον έφεραν στη διακυβέρνηση. Αυτό είναι ένα σύνθετο καθήκον σε συνθήκες αρνητικών διεθνών συσχετισμών, σε μια Ευρώπη με βαθιά κρίση, αλλά είναι μονόδρομος.

Ερ. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει χάσει τα κοινωνικά στηρίγματα που του έδωσαν τις εκλογικές νίκες…
Απ. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει σε μια κατάσταση παγωμένη, όπως είπα, είναι μια στάση αναμονής. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι είναι σε μια δύσκολη φάση με τα κοινωνικά του στηρίγματα, ως απόρροια του επώδυνου συμβιβασμού του προπερασμένου καλοκαιριού. Όμως το πεδίο είναι ανοιχτό. Πιστεύω απολύτως ότι υπάρχουν τα περιθώρια, από την στιγμή που με εντολή του ελληνικού λαού αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης τον Σεπτέμβρη του 2015 να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν είναι μόνο η έξοδος από το Μνημόνιο, που προφανώς αποτελεί βασική προϋπόθεση, είναι ταυτόχρονα οι βαθιές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που κάνουμε, και πρέπει να επιταχύνουμε και να αναβαθμίσουμε στη δημόσια διοίκηση, στο κοινωνικό κράτος και σε πολλά άλλα πεδία της καθημερινότητας. Νομίζω λοιπόν ότι έχουμε σαφώς τη δυνατότητα να ανατρέψουμε για ακόμη μια φορά τις δημοσκοπήσεις και να κερδίσουμε τις εκλογές το φθινόπωρο του ΄19, αποτρέποντας την παλινόρθωση μιας ακραίας Δεξιάς, που όσους μανδύες και αν φορέσει δεν μπορεί να κρύψει τον βαθύτατα αντιλαϊκό της πυρήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα