Κλιμακώνεται η κόντρα Τουρκίας – Ολλανδία: Οι Ολλανδοί απέλασαν Τουρκάλα υπουργό

από fimotro

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, με την ένταση να πιάνει κόκκινο το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι ολλανδικές Αρχές απέλασαν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά.
Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, όταν η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την προσγείωση της πτήσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε προγραμματίσει να μεταβεί στην Ολλανδία για μια συγκέντρωση υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην Κωνσταντινούπουλη, χαρακτήρισε τους Ολλανδούς «απογόνους των Ναζί και φασίστες».
«Δεν έχουν ιδέα από πολιτική ή διεθνή διπλωματία… αυτοί οι απόγονοι των Ναζί, είναι φασίστες», είπε απευθυνόμενος στον κόσμο ο Ερντογάν.
Η απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων
Εν συνεχεία, η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, οδηγήθηκε με αστυνομική συνοδεία στα σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία, καθώς οι ολλανδικές Αρχές τής απαγόρευσαν να μιλήσει σε πλήθος υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος της ολλανδικής πόλης.
Η Τουρκάλα υπουργός μετέβη, νωρίτερα χθες, οδικώς από τη Γερμανία στο Ρότερνταμ, έπειτα από την απόφαση των Ολλανδών να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.
Μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, η υπουργός, νωρίς το πρωί της Κυριακής, έκανε λόγο για «φασιστική ενέργεια», που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές Αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Με σκληρά αντίποινα προειδοποιεί η Τουρκία
Η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα «με τους πιο σκληρούς τρόπους» στις ενέργειες της Ολλανδίας, η οποία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και να εμπόδισε την υπουργο Οικογενειακών Υποθέσεων να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ.
«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα