26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Κλείσιμο αξιολόγησης έως το Μάιο θέλουν κυβέρνηση και θεσμοί!

από fimotro

Αγώνας δρόμου κυβέρνησης και θεσμών, να ετοιμαστεί ο οδικός χάρτης για το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης μέχρι την Πέμπτη! Τότε θα κλείσει ο πρώτος γύρος επαφών κυβέρνησης και θεσμών και τα μέλη του κουαρτέτου θα αποχωρήσουν για τις βάσεις τους. Εχθές, κατά την εναρκτήρια συνάντηση συζητήθηκαν αποκλειστικά θέματα της δ’ αξιολόγησης, που περιλαμβάνονται στα 88 προαπαιτούμενα, όπως η Ενέργεια και οι Ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έγινε και η επισκόπηση του προγράμματος. Σήμερα η συνέχεια θα δοθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για να συνεχιστεί την Τετάρτη σε επίπεδο υπουργών. Η συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου θα ανοίξουν όλα τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης, αναμένεται να είναι μαραθώνια σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πρόοδος πριν την αποχώρηση των θεσμών την Πέμπτη.
Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει, ότι τώρα πρέπει να γίνει ο οδικός χάρτης, ώστε να εντοπιστούν τα θέματα που θα παρουσιάσουν δυσκολίες μέχρι το Μάιο και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. «Θέλουμε όλα τα κομμάτια του πάζλ να κλείσουν ως τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «η δουλειά μας είναι να έχουμε ένα σχέδιο μέχρι τον Μάιο. Να εντοπίσουμε εάν υπάρχουν προβλήματα και πώς αυτά θα λυθούν». Σύμφωνα με το στέλεχος, η πρώτη υποδόση των 5,7 δις ευρώ θα εκταμιευτεί μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παράδειγμα προαπαιτούμενου με δυσκολίες που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αγκάθι» είναι στο Δημόσιο, η τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών όπου αναμένεται πως θα χρειαστεί αρκετά περισσότερος χρόνος. Προβλέπεται να έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστεί πρόσθετος χρόνος.
Η τελευταία «ουρά» της τρίτης αξιολόγησης, είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τους οποίους παρακολουθούν οι θεσμοί, ώστε στο EWG της 1ης Μαρτίου, να δοθεί θετική εισήγηση στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 12 του μήνα. Πηγές από την ελληνική πλευρά, θεωρούν βέβαιη την εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης ύψους 5,7 δις ευρώ, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα μέσα Μαρτίου ο νόμος για τους λιγνίτες της ΔΕΗ
Λίγο μετά τις τέσσερεις το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του κλιμακίου των επικεφαλής των Θεσμών με την κυβέρνηση με θέμα τα ενεργειακά στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Εξερχόμενος της αίθουσας των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η νομοθέτηση για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ η οποία θα ρυθμίζει θέματα της απόσχισης των μονάδων καθώς και τον τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών. Ο νόμος βρίσκεται στη φάση της προεργασίας και αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ίδιος έθεσε θέμα αλλαγών στις εκκρεμείς ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ).
Σε σχέση με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αρμοδιότητάς του, τόνισε πως για το άνοιγμα της λιανικής και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ υπάρχει σε εξέλιξη η αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου και στο πλαίσιο των αλλαγών που συζητούνται θα υπάρξει απομείωση των ποσοστών της ΔΕΗ.
Η Οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ απασχολεί τους θεσμούς και σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνει μία συνάντηση της διοίκησης σε τεχνικό επίπεδο. Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ο υπουργός ήταν κάθετος στο ότι δεν τίθεται θέμα αυξήσεων, στους λογαριασμούς.
Σχετικά με τα θέματα της αγοράς φυσικού αερίου τόνισε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ) με τους άλλους μετόχους των ΕΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και οι ανεξάρτητες αποτιμήσεις των εταιρειών παροχής αερίου βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη προκειμένου μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του μεριδίου της Shell.

Καθαρή έξοδο βλέπει και η UBS!
Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο το καλοκαίρι, χωρίς να χρειάζεται άλλο πρόγραμμα αναφέρει σε νέα έκθεσή της η UBS. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και η εποπτεία θα παραμείνει και μετά το μνημόνιο, η χώρα κερδίζει από την σταθερή χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές.
Σύμφωνα με την ελβετική ανάλυση, η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο μαζί με την ισχυροποίηση της ανάκαμψης, την χαλάρωση των capital controls και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μπορεί να ενισχύσουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εμφανιστεί ισχυρότερος, διεκδικώντας ξανά με αξιώσεις τις επόμενες εκλογές, το 2019.
Αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο και φέτος, αναμένεται να εμφανίσει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Πρόοδο στους πλειστηριασμούς σε 14 ημέρες θέλει η ΕΚΤ
Σε δύο εβδομάδες θα αξιολογήσουν οι θεσμοί την πρόοδο της Ελλάδας στους πλειστηριασμούς, ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, κατά την χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς απαιτείται αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει τη συνεχή και ανεμπόδιστη διενέργειά τους, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς», τόνισε ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας στη συνέχεια, ότι οι Θεσμοί θα εξετάζουν το ζήτημα στις αρχές Μαρτίου, όταν θα έχουν λάβει συμπληρωματικά στοιχεία από την Αθήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ έχει εμπιστοσύνη πως η Ελλάδα θα φτάσει στο στόχο του πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2%, ενώ δήλωσε «μη απαισιόδοξος» για την πορεία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα είπε ότι «όλες οι συμφωνηθείσες δράσεις έχουν εφαρμοστεί. Δυο προαπαιτούμενα που αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δυο εβδομάδων».

Ντράγκι: Καμία αντιπαράθεση με τον Τσακαλώτο
Σχετικά με την έντονη συζήτησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που «έκλεψε» τη λάμψη του προηγούμενου Eurogroup, ο κ. Ντράγκι είπε στους ευρωβουλευτές, ότι τα δημοσιεύματα «δραματοποίησαν» τη συζήτηση. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι «είχαμε μία ανταλλαγή για την ανάγκη να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αυτό ήταν. Δεν συζητήσαμε τίποτα για περαιτέρω πρόγραμμα. Αυτό άλλωστε δεν είναι δουλειά του προέδρου της ΕΚΤ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα