19 Μαρτίου 2024 / 8:27 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 8:27 πμ

Καραμούζης: Βασικό εργαλείο για μπαταχτσήδες οι πλειστηριασμοί

από fimotro

Οι πλειστηριασμοί είναι το κυριότερο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, υπογραμμίζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και εξηγεί ότι θα επικεντρωθούν, κατ΄αρχήν, στις μεγάλες υποθέσεις.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις, τις οποίες πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, κατά τη διάρκεια συνάντησής της ΕΕΤ με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Σε ερώτηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο κ. Καραμούζης ανέφερε πως «η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θεωρεί απαραίτητο να υπάρχουν πλειστηριασμοί», για να προσθέσει: «Είναι το κυριότερο εργαλείο που έχουμε να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κόστος στο να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα, φοβάμαι ότι θα πάμε σε ένα αδιέξοδο μεγάλο και για τις τράπεζες και για την οικονομία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει άτυπη συμφωνία να μη βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΕΤ απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, οι προτεραιότητες μας είναι ξεκάθαρες. Έχουμε τοποθετηθεί. Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως μεταγενέστερα ότι υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς».

«Είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το μεγάλο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό είναι απαραίτητο. Εάν δεν επιλυθεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς και να επανέλθει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης» επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, πρόσθεσε όμως ότι «οι πλειστηριασμοί είναι απαραίτητοι, με κοινωνική ευαισθησία και με προσπάθεια να επικεντρωθούμε στην αρχή στις μεγάλες υποθέσεις».

«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών» είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη συνάντησή του με την ΕΕΤ και υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης της Βουλής για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, αλλά και της ενημέρωσης των Τραπεζών για όσα η Βουλή συζητά.

«Έχουμε πλέον μια πολύχρονη εμπειρία στις συνθήκες της κρίσης. Οι κοινωνικές επιπτώσεις για τη χώρα μας είναι σημαντικές και είναι γνωστές. Όπως είναι γνωστό ότι δεν μπήκαμε στην κρίση και στα μνημόνια, λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος. Δεν ήταν αυτή η παθογένεια της Ελλάδας, όπως συνέβη σε άλλες χώρες» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «όσο προχωράμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα τα οποία ακόμη βρίσκονται σε συζήτηση και σε διαπραγμάτευση, όπως αυτά που αφορούν στα κόκκινα δάνεια, τους απλούς πολίτες ή θέματα όπως η χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των παραγωγικών δραστηριοτήτων με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση, αμέσως μετά το τέλος των μνημονιακών δεσμεύσεων».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Βουλής για την τιμή που μας κάνει να μας δεχτεί. Η ΕΕΤ στο πλαίσιο του νέου θεσμικού της ρόλου, θέλει να ενισχύσει την ενημέρωση και επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς, και εντός και εκτός Ελλάδος» είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόσθεσε: «η Ένωση θεωρεί καθήκον της να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αρκετούς τομείς για τις εξελίξεις στην οικονομία και για την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στην περαιτέρω πρόοδο που είναι απαραίτητη και στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να συνεχίσει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς».

«Είναι μια συνάντηση για την οποία πιστεύουμε ότι και οι δύο θα βγούμε ωφελημένοι, και θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις» δήλωσε ο κ. Καραμούζης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα