26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Καραβίας ( Εurobank) : Χρειάζονται ξένες επενδύσεις για να έρθει ανάπτυξη

από fimotro

Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και η πραγματική πρόκληση για τη χώρα είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτές, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Επισήμανε, πάντως, ότι υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις σε αρκετούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, τα logistics, οι υποδομές και, ασφαλώς, ο τουρισμός.

Ο κ. Καραβίας στάθηκε ιδιαίτερα στο τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα είναι εχθρική απέναντι στις επενδύσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος επεσήμανε ότι “τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2017 οι επενδύσεις αυξήθηκαν αλλά αναιμικά, κατά 2,6%”. Παράλληλα σημείωσε ότι “η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι στο 2,2% και στο 11% για τις επενδύσεις, αλλά αυτά τα νούμερα δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς προσπάθεια”.  Κατά την εκτίμησή του, ο κύριος όγκος επενδύσεων θα έρθει από το εξωτερικό.
“Το outlook της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται, οι αγορές θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.

Όπως σημείωσε, οι τράπεζες μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των επιχειρήσεων για δανεισμό, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για την ανάπτυξη καθώς θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει η Ελλάδα ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε μία τροχιά σταθερής ανάπτυξης της τάξης του 2,5% υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι αποκρατικοποιήσεις και θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την οικονομία, σημείωσε. Η ζήτηση παραμένει περιορισμένη τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά.

Εξήγησε δε, πως υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια είτε γιατί δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια για δανεισμό, είτε γιατί έχουν ανάγκη αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι οποίες δημιουργούν την εντύπωση ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια.

Τα stress tests θα επιβεβαιώσουν την πορεία του τραπεζικού συστήματος προς τη σταθερότητα, εκτίμησε ο  διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank, Φωκίων Καραβίας, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα