19 Μαρτίου 2024 / 8:34 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 8:34 πμ

Σκληρή… δουλειά για την Γ’ αξιολόγηση ζήτησε το Eurogroup!

από fimotro

Ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup, δήλωσε ο επικεφαλής του οργάνου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Οι τεχνικές ομάδες είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος, ώστε αργότερα να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση, με στόχο να τελειώσει πριν το τέλος της χρονιάς. 

Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι εποικοδομητική, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ. Το οικονομικό επιτελείο δουλεύει σκληρά και θέλουμε να κλείσει φέτος η γ’ αξιολόγηση, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι έχουμε κοινή ατζέντα και η συνεργασία είναι ισχυρή.

Βαριά ήταν, πάντως, η σκιά Γεωργίου στο Eurogroup. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τέσσερις ομιλητές (Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Κερέ, Ρέγκλινγκ) αναφέρθηκαν στο θέμα και τόνισαν ότι υπάρχει «σοβαρή ανησυχία» καθώς πλήττεται η εμπιστοσύνη και δημιουργούνται σκιές για την ανεξαρτησία των θεσμών.

Αναφορικά με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι εκφράστηκε από όλους «σοβαρή ανησυχία» για τις διώξεις κατά του Γεωργίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο τόνισε ότι οι δικαστικές διαδικασίες θα τρέξουν ανεξάρτητα. Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι αυτές οι υποθέσεις δημιουργούν πλήγμα στους θεσμούς και στην «εμπιστοσύνη» και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών.

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει στο θέμα Γεωργίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είπε τον Ιούλιο ότι μπορεί να κάνει κάτι, καθώς υπάρχει η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν ζητούμε από την κυβέρνηση να επέμβει, αλλά τονίζουμε ότι αυτό επηρεάζει την εμπιστοσύνη και πρέπει να προστατεύονται τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ. Εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες αλλά δεν ζητήσαμε καμία πολιτική παρέμβαση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την Eldorado.

Μοσκοβισί: Η γ’ αξιολόγηση θα χρειαστεί σκληρή δουλειά

Σε λιγότερο από ένα χρόνο λήγει το πρόγραμμα του ESM και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι θα κλείσει με πλήρη επιτυχία για τη χώρα και τους πολίτες της, αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο.

Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για τη χώρα, αλλά θα κλείσει και ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα, δήλωσε.

Εγιναν βήματα μετά το τέλος της β’ αξιολόγησης και η ανάπτυξη επέστρεψε στη χώρα, τόνισε. Η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα στις αγορές και τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η θετική τάση και η εμπιστοσύνη θα είναι διαρκής και θα ενισχυθεί.

Η τρίτη αξιολόγηση θα ασχοληθεί κυρίως με την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν. Θα έχει προκλήσεις και θα χρειαστεί σκληρή δουλειά. Πρέπει να χτίσουμε και μια στρατηγική για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα και τι θα γίνει μετά από αυτό.

Κερέ: O SSM μόνος αρμόδιος να απαντήσει αν χρειάζεται AQR

Μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στο θέμα της ανάγκης για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR) και αυτός είναι ο επόπτης, o SSM, ξεκαθάρισε ο Μπενουά Κερέ, απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκεί στο θέμα το ΔΝΤ.

Δεν βλέπουμε ανάγκη για AQR, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι υπάρχει πλάνο που προβλέπει τη διενέργεια stress test εντός του 2018, ως μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού στην Ευρώπη.

Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και θα δούμε πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών, προσέθεσε, σίγουρα όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεραιοτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).

«Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM».

Ευρύτερα, ο Μπ. Κερέ μίλησε για σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δίνοντας έμφαση στο ότι μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως είπε, οι καταθέσειςάρχισαν εσχάτως να ανακάμπτουν αλλά υπάρχει πολύς χώρος για πρόοδο καθώς σήμερα είναι περίπου 35 δισ. ευρώ λιγότερες απ’ ό,τι το 2015.

Χρειαζόμαστε γρήγορες και έγκαιρες αξιολογήσεις για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά, τόνισε ο Μπ. Κερέ.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Και ο Κερέ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα Γεωργίου και την ανάγκη να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έγιναν όσα έπρεπε για να δοθούν τα 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο, τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Τα οικονομικά στοιχεία είναι εν γένει θετικά για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης δίνουν θετικό outlook στη χώρα. Πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά και να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση.

Και ο επικεφαλής του ESM έκανε αναφορά στο θέμα του Γεωργίου.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και οι θεσμοί (η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ESM και το ΔΝΤ) ενημέρωσαν το Eurogroup για την κατάσταση προόδου του συνεχιζόμενου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας», ανέφερε το Eurogroup στην ανακοίνωσή του.

«Παρουσίασαν το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος που ξεκίνησε πρόσφατα. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να ολοκληρώσει περίπου 95 ενέργειες, πολλές από τις οποίες αφορούν στην εφαρμογή νομοθεσίας που υιοθετήθηκε νωρίτερα στη διάρκεια του προγράμματος», τονίζει το ανακοινωθέν.

«Τα θέματα που θα καλυφθούν στην τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, την αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, θέματα που αφορούν στη δημόσια διακυβέρνηση, την εφαρμογή στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και τις ιδιωτικοποιήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα