26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για Ε.Ε.-Τουρκία, αισιοδοξία για «Σκοπιανό»

από fimotro

Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών …αλληλοενημερώθηκαν για όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες και στα Σκόπια με τους δύο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ως προς το «σκοπιανό», συμφώνησαν ότι το πρόβλημα εστιάζεται πλέον στις αλλαγές του Συντάγματος της γείτονος (απάλειψη συνταγματικής ονομασίας «Μακεδονία» και αλυτρωτικών αναφορών), καθώς η Αθήνα θα επιμείνει μέχρι τέλους στην εξάρτηση της όποια συμφωνίας από αυτές τις αλλαγές.

«Η ηγεσία των Σκοπίων έχει αντιληφθεί πλέον ότι η χώρα τους θα μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας και αυτή θα υπάρξει μόνο όταν γίνει Αναθεώρηση του Συντάγματος», τονίζει κορυφαίος παράγοντας του Μαξίμου.

Με την επισήμανση ότι η φράση του κ. Τσίπρα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, «δεν έχουμε υπαρξιακό πρόβλημα, εμείς μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση στο όνομα των Σκοπίων», περιείχε σαφές μήνυμα προς τους βόρειους γείτονες ότι εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο «δεν βιάζεται η Ελλάδα για λύση αλλά η ΠΓΔΜ».

Το «πόκερ» Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Αναφορικά με την σκληρή στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, όπως αποτυπώθηκε και στο κείμενο συμπερασμάτων, το κυβερνητικό επιτελείο μιλά για «μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας». Ταυτόχρονα, πληροφορίες ρίχνουν φως σε ορισμένες από τις κινήσεις του πρωθυπουργού που οδήγησαν σ΄ αυτή. Σύμφωνα μ΄αυτές:

* Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο επέλεξε να μιλήσει μαζί του λίγο πριν το φορτισμένο Συμβούλιο Κορυφής (όπως αναμενόταν εξαιτίας της κατασκοπευτικής υπόθεσης Σκριπάλ), αλλά φρόντισε κιόλας, μέσω της επικοινωνίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να στείλει μήνυμα στους 28 αναφορικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη ημέρα. Το περιεχόμενο αυτό αφορούσε την πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα για την παγκόσμια ασφάλεια και τον έλεγχο της ισορροπίας των εξοπλισμών με επίκεντρο της Β. Κορέα, την Ουκρανία και τη Συρία.

* Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωνε τους ομολόγους του θέτοντας το ερώτημα πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου με τη Ρωσία για την παγκόσμια ασφάλεια «και εμείς ως ΕΕ να παρασυρόμαστε σε τροχιά ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η ΕΕ οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ευθύνης στις παγκόσμιες εξελίξεις και να υπερασπίζεται αποφασιστικά την κυριαρχία της, αλλά ταυτόχρονα να μη σύρεται πίσω από τα γεγονότα και μάλιστα δίχως στρατηγική. Όπως ερμηνεύουν οι πηγές, με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε, ουσιαστικά, από τους 28 να μην παρασυρθούν σε μία σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς στρατηγική στόχευση.

* Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν μία σκληρή παρτίδα πόκερ, με τον κ. Τσίπρα να μπλοκάρει την επί το σκληρότερο αλλαγή του λεκτικού της απόφασης που ζητούσε η Τερέζα Μέι για τη Ρωσία με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, και τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Αυστρίας να τον ακολουθούν.

* Η συζήτηση έδειχνε να φθάνει σε αδιέξοδο όταν πια μετά τα μεσάνυχτα και ενώ ακολουθούσε και το θέμα της Τουρκίας, με πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, είχαν παρασκηνιακά εκφράσει επιφυλάξεις στο σκληρό κατά της Τουρκίας κείμενο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα διασπάσει την ενότητα της ΕΕ, αλλά αναμένει το ίδιο να συμβεί και με το επόμενο θέμα, της Τουρκίας.

Τόνισε δε πως στο ζήτημα της Τουρκίας δεν μιλάμε για «υψηλές πιθανότητες» αλλά για βεβαιότητα σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Με αυτόν τον τρόπο, αντί τελικά η απόφαση για την Τουρκία να μαλακώσει έγινε ακόμα πιο σκληρή, με την προσθήκη σαφούς αναφοράς στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

Όπως καταλήγουν οι πληγές, η Σύνοδος διέκοψε τελικά τις εργασίες της στις 3:00 τα ξημερώματα, αλλά με την ελληνική διπλωματία να έχει καταγράψει μία ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζουν, νίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα