26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Θετικότατη εξέλιξη: Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς!

από fimotro

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 21:00 του Σαββάτου η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μετά από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων.

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» είπε υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου πραγματοποιούνταν οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσακαλώτος ίπε ότι δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ότι «θα διευθετηθεί πριν από το τέλος του έτους». Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά και κυρίως για αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν δύο πολυνομοσχέδια ένα πριν από τις γιορτές και ένα αμέσως μετά.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα. Για την 4η αξιολόγηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί το διάστημα από Μάιο έως Ιούνιο.

«Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε και να δούμε ποια θα είναι στην ατζέντα της 4ης αξιολόγησης», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι όπως π.χ. για το ποια θα είναι η κατάταξη στους πιστωτές των εργαζόμενων με: 2,75 επί του βασικού μισθού θα δίδεται για 6 μήνες και μετά κανονικά οι τράπεζες, το δημόσιο κλπ.».

Η ανακοίνωση των Θεσμών

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών(Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των θεσμών.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα οικογενειακά επιδόματα

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, κλείδωσε η συμφωνία για τα οικογενειακά επιδόματα.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τα τεχνικά κλιμάκια, συμφωνήθηκε να διατεθούν, το 2018, 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς. Όπως σημείωσε, από το ποσό αυτό, τα 260 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία αυξάνονται κατά 40%. Επίσης, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται, ως εξής:

– Πρώτο παιδί από 40 ευρώ στα 70 ευρώ

– Δεύτερο παιδί από 80 ευρώ στα 140 ευρώ

– Τρίτο παιδί από 240 στα 280 ευρώ και για κάθε παιδί, μετά το τρίτο, θα προστίθενται 140 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ εφέτος αυξάνεται στα 910 εκατ. ευρώ (αύξηση 40%). Τα εισοδηματικά κριτήρια και η κλιμάκωση των επιδομάτων ακολουθούν αυτά που ισχύουν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα επιδόματα αναπηρίας. Μάλιστα, τόνισε ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευτεί ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας.

Σχολικά γεύματα

– 40 εκατομμύρια θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, το 2018. Έτσι, δημιουργείται μία γέφυρα για το 2019, όπου με τα αντίμετρα έχουν προβλεφθεί 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθημερινά.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

– 15 εκατομμύρια θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως είναι γνωστό, το 2019, με τα αντίμετρα, που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή, θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές, ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000, καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά.

Στο «σφυρί» τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης πήρε στις πάνω του τις ανακοινώσεις ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους Θεσμούς για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέσα στο 2018.

Τα νέα έγιναν γνωστά λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο ξενοδοχείο Hilton. Κατά τις πληροφορίες στο σφυρί θα βγουν δύο λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη, άλλη μία στη Μελίτη Φλώρινας καθώς και η άδεια για μια ακόμη μονάδα της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή μαζί με τα γειτονικά ορυχεία.

Το χρονοδιάγραμμα

Πλέον, η κυβέρνηση έχει στόχο την έγκριση της συμφωνίας με τους Θεσμούς από το Eurogroup της Δευτέρας. Αμεσως μετά θα αρχίσει ο αγώνας δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τα οποία αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή σε δυο δόσεις: ένα πακέτο πριν τα Χριστούγεννα και ένα δεύτερο μετά τις γιορτές.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τελική επικύρωση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης  στο Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου, στην πρώτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών για τη νέα χρονιά και εκταμίευση της δόσης στα μέσα Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα