19 Μαρτίου 2024 / 8:09 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 8:09 πμ

Η Περιφέρεια Αττικής απαντά στο Ποτάμι για τη ρύπανση του Σαρωνικού

από fimotro

Στην ανακοίνωση (Η περιφέρεια Αττικής είχε από το 2014 τους πόρους για αντιμετώπιση περιστατικών μόλυνσης) που εξέδωσε το Ποτάμι απαντά η Περιφέρεια Αττικής τονίζοντας πως είναι ψευδής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απάντηση της Περιφέρειας Αττικής «η ανακοίνωση αυτή ήλθε ύστερα από αναφορά, την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, του πρώην βουλευτή του, κ. Καρκατσούλη, περί δήθεν ύπαρξης ευρωπαϊκού προγράμματος για την προμήθεια ειδικής απορρυπαντικής τεχνολογίας από την Περιφέρεια Αττικής, για τις ανάγκες των δήμων, από τον Ιούλιο του 2014. Παρότι ο κ. Καρκατσούλης ενημερώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής για το ανυπόστατο των δηλώσεών του, το Ποτάμι όχι μόνο τις υιοθέτησε αλλά τις αναπαραγάγει με επίσημη ανακοίνωση!».

«Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας υπογραμμίζουμε ότι:

1. Τον Ιούλιο του 2014 που ανέφερε ο κ. Καρκατσούλης δεν υπήρχε εγκεκριμένο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, αφού όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014. Ειδικότερα το ΠΕΠ Αττικής εγκρίθηκε με την απόφαση C(2014) 10170 στις 18.12.2014. Η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε τον κ. Καρκατσούλη για τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και τον τρόπο αναζήτησης σε αυτά επιλέξιμων δράσεων.

2. Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία αναφορά, όπως ισχυρίζεται το Ποτάμι, σε «συστήματα άμεσης παρέμβασης για τον καθαρισμό των θαλάσσιων περιοχών». Η επινόηση αυτή του Ποταμιού δεν είναι επιλέξιμη δράση για χρηματοδότηση από κανέναν Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 -2020 και φυσικά ούτε από το ΠΕΠ Αττικής!

3. Ο προϋπολογισμός των 155.546.875 εκ. € στον οποίο αναφέρεται το Ποτάμι, αφορά στον συνολικό προϋπολογισμό του Άξονα Προτεραιότητας 6 του εγκεκριμένου ΠΕΠ Αττικής και ο οποίος διατίθεται για δράσεις διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, παροχής πόσιμου νερού, έργα πολιτισμού και πολεοδομικές παρεμβάσεις εντός αστικού ιστού (αποκλειστικά για τους Δήμους στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων).

4. Η αναφορά στην αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά εκτάσεων, που επίσης επικαλείται η ανακοίνωση του Ποταμιού, αφορά τις ολοκληρωμένες χωρικές (πολεοδομικές) παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν από τις αστικές αρχές (Δήμοι) στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η προφανής, ερασιτεχνική ηλεκτρονική λεκτική αναζήτηση παρεμφερών με τη ρύπανση όρων στο ΠΕΠ Αττικής, από μαθητευόμενους συμβούλους του Ποταμιού, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Είναι προφανές ότι αγνοούν τις βασικές αρχές λειτουργίας του ΕΣΠΑ.

5. Οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης και ως εκ τούτου ουδεμία πρόσκληση δύναται να εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής με δικαιούχο την Περιφέρεια Αττικής για συστήματα άμεσης παρέμβασης για τον καθαρισμό των θαλασσίων περιοχών. Είναι προφανές ότι το Ποτάμι αγνοεί τι εννοείται ως παρέμβαση για τον καθαρισμό των θαλασσίων περιοχών, αδυνατεί να καταλάβει πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός και αποδεικνύεται ότι αγνοεί το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Σημειώνεται τέλος, ότι η τελευταία αυτή ανακοίνωση αποτελεί την τρίτη, άκρως αποτυχημένη, απόπειρα του Ποταμιού, να ασχοληθεί σοβαρά με ζητήματα της Περιφέρειας Αττικής, μετά την περυσινή παρέμβασή του για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική αλλά κι εκείνη που αφορούσε την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα