26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Η Καταλονία ετοιμάζεται για την «δημοκρατική αντίσταση»

από fimotro

Στην κρισιμότερη καμπή τους μέχρι σήμερα βρίσκονται οι σχέσεις Μαδρίτης – Βαρκελώνης μετά από τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την πλευρά της Καταλονίας. Η Μαδρίτη αναλαμβάνει σταδιακά τον έλεγχο της Καταλονίας, ενώ η πλευρά των αυτονομιστών καλεί τους πολίτες σε δημοκρατική αντίσταση. Φόβοι εκφράζονται για έλρηξη βίας στην περίπτωση που Καταλανοί πολίτες δεν υπακούσουν στις εντολές της κεντρικής διοίκησης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με βασιλικά διατάγματα.

Ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Επίσης ανακοινώθηκε η αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε επίσης ότι θα χαιρέτιζε τη συμμετοχή του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στις περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν για την 21η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Καταλανός ηγέτης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε σε «δημοκρατική αντίσταση».

Ο Ραχόι με τηλεοπτικό ανακοίνωσε την καθαίρεση του Κάρλες Πουτζδεμόν και της κυβέρνησης της Καταλονίας, καθώς και την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας.

Απο την άλλη πλευρά ο Πουτζδεμόν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του κάλεσε σε «δημοκρατική αντίσταση» μετά την υπαγωγή της Καταλονίας στον έλεγχο της Μαδρίτης.

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε σύντομη δήλωσή του.

Ο Πουτζντεμόν δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Πανηγυρισμοί στη Βαρκελώνη

Η ψηφοφορία που επικύρωσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας οδήγησε σε πανηγυρισμούς χθες χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που φωνάζουν στους δρόμους της Βαρκελώνης, της πρωτεύουσας της περιοχής.

Ενθουσιασμένοι, ανοίγουν σαμπάνιες, τραγουδούν και χορεύουν στους δρόμους. Κατά διαστήματα, όπως μεταφέρουν τοπικά ΜΜΕ, οι πολίτες τραγουδούν συγκινημένοι τον εθνικό ύμνο της Καταλονίας.

«Οι δρόμοι μας ανήκουν» φωνάζουν βροντερά χιλιάδες πολίτες της Βαρκελώνης ενώ ορισμένοι δεν μπορούν να κρύψουν τα δάκρυα χαράς τους. Ωστόσο στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και κατά της απόσχισης. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ηγέτη της Καταλονίας.

Δίωξη στον ηγέτη της Καταλονίας

Χθες εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της “εξέγερσης”, μετά την έγκριση από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

“Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης”, μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα