26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

“Φρένο” στην Αθήνα από Σόιμπλε: Πρώτα τα μέτρα, μετά το χρέος

από fimotro

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις προτού εξεταστεί το αν η χώρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους: Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. “Θέλουμε να υλοποιηθούν πρώτα οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου στο τακτικό briefing, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών μόλις συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι χθες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι ικανά να εντάξουν τη χώρα στο QE και αποτελούν προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020.

Επί της ουσίας πρόκειται για «φρένο» στις προσδοκίες της κυβέρνησης για άμεση λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους βάζει με σημερινές δηλώσεις της η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. «Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει και ύστερα θα εξετάσουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» εξήγησε.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος, μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στην υλοποίηση των μέτρων ως προς τη συνταξιοδοτική δαπάνη και το φορολογικό σύστημα. Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει ότι χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν υπάρχει εφαρμογή των μέτρων όπως το αποφασίσαμε. Για άλλη μια φορά οι προσδοκίες της κυβέρνησης έρχονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Επιστροφή των δανειστών μετά το τέλος της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ

Μπορεί αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Τρόικα θα επέστρεφε άμεσα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα στην Αθήνα και μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στις 23 Απριλίου, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η ημερομηνία. Την ίδια στιγμή, είναι πιθανό μέχρι τότε να έχουν νομοθετηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας, οπότε και αυτό το γεγονός θα έχει ετοιμάσει από μόνο του το ”έδαφος” για να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα.  Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές δεν εργάζονται, ήδη, για τις τεχνικές λεπτομέρειες, προκειμένου όταν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι να έχει γίνει μια σχετική πρόοδος σε κάποια ”βασικά” ζητήματα, οπότε στην Ελλάδα να τους απασχολήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση τρέφει προσδοκίες για ένα έκτακτο Eurogroupαρχές Μαΐου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ώστε το αργότερο στις 22 Ιουνίου που συνέρχεται το ΔΣ της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα