26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Δικαστικό «στοπ» στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

από fimotro

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ισπανία, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να ακυρώσει τη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα, στην οποία αναμενόταν να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Όπως μεταδίδει η El Pais, η απόφαση λήφθηκε μετά από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας, το οποίο είναι αντίθετο σε μια απόσχιση.

Εν τω μεταξύ, καταλανικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Καταλονία, αν η τοπική κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η CaixaBank, με έδρα τη Βαρκελώνη, θα κρατήσει τα κεντρικά της γραφεία στην καταλανική πρωτεύουσα, αλλά μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να μεταφέρει τη νομική της έδρα για να προστατέψει τα συμφέροντα των καταθετών. Ο φόβος της τράπεζας είναι πως μια κήρυξη ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και την πόλη.

«Το χρήμα και ο φόβος δεν πάνε μαζί» δήλωσε πηγή στους Financial Times.

Aνάλογες προετοιμασίες κάνει και η Banco de Sadabell, μια ακόμα τράπεζα με έδρα την Καταλονία. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να αποφασίσει αν θα μεταφερθεί η νομική έδρα εκτός Καταλονίας, στο Αλικάντε ή στη Μαδρίτη.

Προειδοποίηση Ραχόι για μεγαλύτερα δεινά

O Iσπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν να εγκαταλείψει τα σχέδια για μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία, για να αποφύγει «μεγαλύτερα δεινά».

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο EFE, ο κ. Ραχόι τόνισε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια επιστροφή στη νομιμότητα και μια ανακοίνωση το συντομότερο δυνατόν ότι «δεν θα υπάρξει μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας».

Την Τετάρτη, ο ηγέτης της Καταλονίας διαμήνυσε ότι θα εκπληρώσει τη βούληση του καταλανικού λαού, αλλά δεν μίλησε ρητά για κήρυξη ανεξαρτησίας, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μεσολαβητικών ενεργειών.

«Η στιγμή αυτή απαιτεί μεσολαβητικές ενέργειες. Λάβαμε διάφορες προσφορές τις τελευταίες ώρες και θα λάβουμε και άλλες. Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαι έτοιμος για μια μεσολαβητική διαδικασία» τόνισε ο Κάρλες Πουτζδεμόν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Θα το επαναλάβω όσες φορές είναι απαραίτητο: ο διάλογος και η συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής κουλτούρας του λαού μας. Ωστόσο, το κράτος δεν έδωσε κάποια θετική απάντηση σε αυτές τις προσφορές» σημείωσε.

«Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες θα δείξουμε την καλύτερη πλευρά της χώρας μας, όταν οι θεσμοί της Καταλονίας θα πρέπει να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα