26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Για τον Οκτώβριο πάει η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

από fimotro

Η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που αφορά αποκλειστικά την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες πάει στην καλύτερη περίπτωση για τον Οκτώβριο, παρ’ ότι ο ESM ανέφερε τον Ιούλιο ότι θα είναι διαθέσιμη μετά την 1η Σεπτεμβρίου, αν υπήρχε σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων πληρωμών.

Το EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, συνδέει την εκταμίευση της δόσης με την αποτίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με βάση την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες ως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Μέχρι τώρα οριστικά στοιχεία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχουν εκδοθεί και επομένως οι Βρυξέλλες δεν μπορούν ακόμη να αξιολογήσουν αν η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις.

Εκτός αυτού, αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσαν τα στοιχεία για τον Ιούλιο που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δείχνουν ότι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες φούσκωσαν απότομα κατά 343 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 5,435 δισ. ευρώ από 5,092 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Από αυτά, τα 269 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων, κυρίως ΦΠΑ, που καθυστερούν πολλούς μήνες.

Μπλόκο στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Στο EuroWorking Group υπήρξε επίσης σοβαρή διαφωνία των δανειστών για αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακό, το οποίο έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή, και δεν αποκλείεται να μπλοκάρουν την ψήφισή του, ζητώντας τροποποιήσεις από την υπουργό Εργασίας Eφη Αχτσιόγλου.

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν σήμερα Τρίτη συνάντηση και με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι δυο πλευρές αναμένεται να θέσουν τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης και ειδικότερα, «να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα».

Στο μεταξύ, το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψαν, μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασαν τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα